45 dkg finomliszt átszitálva
kb. 1,8 dl langyos tej
2 tojássárgája
4 dkg friss élesztő
3 dkg puha vaj
7 dkg kristálycukor
1 csipet só
+ 150-200 g mogyorókrém
+ a tetejére 1 felvert tojás
1. Az élesztőt egy evőkanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A liszttel összekeverjük a maradék cukrot és a csipet sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. (Lehet dagasztógéppel is vagy a kenyérsütőgép dagasztó programjával.) Letakarva 30 percig kelesztjük (a duplájára).
2. Majd 4 egyforma részre gömbölyítjük a tésztát, melyeket kinyújtunk egyforma kör alakúra (kb. 3-4 mm vastagra).
3. Sütőpapíros tepsire helyezzük az egyik kört, megkenjük mogyorókrémmel. Erre ráhelyezzük a másik kört, megkenjük mogyorókrémmel. Jön rá a harmadik kör, ezt is megkenjük mogyorókrémmel, majd ráhelyezzük a negyedik tésztakört. A tészta közepére helyezünk egy poharat, melyet enyhén rányomunk, épphogy csak látszódjon a pohár talpnyoma a tésztán. Majd 16 egyforma cikkre vágjuk a tésztát úgy, hogy nem vágjuk be a cikkeket teljesen a tészta közepéig, csak a pohár kör nyomáig. Egy cikket megfogunk a bal kezünkbe, egy cikket a jobb kezünkbe és ellentétes irányba csavarjuk a cikkeket kétszer. Ugyanígy kettesével sorba haladunk, ellentétesen tekerünk minden cikket kétszer. (lásd a lenti fotón)
4. Pihentetjük még a tésztát kb. 20 percig, majd a tetejét lekenjük a felvert a tojással, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15-17 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) A tészta jó puha lesz, amikor kivesszük a sütőből, ez ne tévesszen meg minket, meg lesz sülve, ha látjuk, hogy már szép barna.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből verjünk kemény habot. A tojássárgáját keverjük el a porcukorral, majd öntsük bele az olajat és a tejet is. Egy másik tálban keverjük össze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejhez keverünk 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez adjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és jól elkeverjük. Az élesztős tejet összekeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes.tészta a lisztbe elkeverjük az élesztőt majd az olajat elmorzsoljuk.......a többi hozzávalókkal jól összedolgozzuk....négy részre osztjuk.... VÉGLEGES ELKÉSZÍTÉS egyik adag tés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat a vaj kivételével szépen összedolgozzuk, később az olvasztott vajat is hozzáadjuk. Lágy hólyagos tésztát kapunk, amelyet hagytam kb. 30 percig kelni. Ezután kb. 3 mm...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű