(ebből a mennyiségből 23-25 db lesz)
- 50 dkg sima liszt
- 5 dkg rétes liszt
- 3 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 1 tojás
- 5-6 g szárított élesztő (instant élesztőpor)
- csipet cukor
- csapott kávéskanál só
A töltelékhez:
- 15 dkg sonka
- 10 dkg virsli
- 2 db lila hagyma
- fél fej fokhagyma
- 0,5 dl olaj
- 5 dkg vaj (vagy margarin)
- 20 dkg trappista sajt
- őrölt bors
+ a tetejére a kenéshez tojás, szezámmag
1. Az átszitált liszthez hozzáadom a réteslisztet, cukrot, sót, szárított élesztőt és összekeverem.
2. A tejet és tejfölt meglangyosítom, hozzáadom a liszthez, valamint az olajat és tojást is, és összegyúrom, duplájára kelesztem.
Amíg a tészta kel, elkészítem a hozzávalókat:
3. A sonkát és virslit apró kockákra vágom, kevés olajon megsütöm (nem pirosra, mert még úgyis sülni fog a tésztában is!), ízlés szerint borsozom.
4. A megsütött sonkás-virslis "cuccot" kiveszem a serpenyőből egy tálkába, és a visszamaradt olajban/zsiradékban megolvasztom a margarint, belereszelem a fokhagymát.
5. A lila hagymát vékonyra szeletelem, reszelem a trappista sajtot.
6. Ha megkelt a tészta, 2 részre osztom. Vékony téglalappá nyújtom, megkenem a vajas fokhagymával, megszórom sonkával, lila hagymával, majd reszelt sajttal és szorosan összetekerem (mint a piskótatekercset).
7. Trapéz alakúra vágom (ahogy fent a képen látható) és sütőpapiros vagy vajjal kikent/lisztezett tepsibe sorakoztatom.
8. A tetejét lekenem tojással, megszórom szezámmaggal (esetleg reszelt sajtot is lehet a tetejére tenni, vagy köménymagot).
9. Előmelegített sütőben 190 fokon légkeveréses programon sütöm kb. 15 percig. (hagyományos sütőben több ideig kell sütni)
Aki nem akar sütés előtt vele bajlódni nem muszáj felvágni csak sütés után. Süsse rúd formában.
Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, öntsük rá a cukorral ízesített langyos tejet, majd lefedve futtassuk fel. A lisztet szitáljuk tálba, szórjuk rá a sót és burgonyapel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojássárgákat, olvasztott vajat, sót, rumot és...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűDagasszuk, 1 óra kelesztés, 8 dbra osztjuk 20 cm és köröket nyújtunk, a tésztalapot lekenjük olajjal, félbehejtjuk, ismét lekenjük olajjal A tetejüket lekenjük tojássárgájával, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a tejbe a cukorral megfuttatjuk. A többi anyagból és az futtatott élesztővel és annyi langyos vízzel, hogy összeálljon tésztát gyúrunk. Igazából nem kell keleszteni, de...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes