Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Sonkás-sajtos tekercs


Írta:

Elk. idő: 1óra
Adag: 4-5fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


(ebből a mennyiségből 23-25 db lesz)
- 50 dkg sima liszt
- 5 dkg rétes liszt
- 3 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 1 tojás
- 5-6 g szárított élesztő (instant élesztőpor)
- csipet cukor
- csapott kávéskanál só


A töltelékhez:
- 15 dkg sonka
- 10 dkg virsli
- 2 db lila hagyma
- fél fej fokhagyma
- 0,5 dl olaj
- 5 dkg vaj (vagy margarin)
- 20 dkg trappista sajt
- őrölt bors

+ a tetejére a kenéshez tojás, szezámmag

Elkészítés:


1. Az átszitált liszthez hozzáadom a réteslisztet, cukrot, sót, szárított élesztőt és összekeverem.
2. A tejet és tejfölt meglangyosítom, hozzáadom a liszthez, valamint az olajat és tojást is, és összegyúrom, duplájára kelesztem.
Amíg a tészta kel, elkészítem a hozzávalókat:
3. A sonkát és virslit apró kockákra vágom, kevés olajon megsütöm (nem pirosra, mert még úgyis sülni fog a tésztában is!), ízlés szerint borsozom.
4. A megsütött sonkás-virslis "cuccot" kiveszem a serpenyőből egy tálkába, és a visszamaradt olajban/zsiradékban megolvasztom a margarint, belereszelem a fokhagymát.
5. A lila hagymát vékonyra szeletelem, reszelem a trappista sajtot.
6. Ha megkelt a tészta, 2 részre osztom. Vékony téglalappá nyújtom, megkenem a vajas fokhagymával, megszórom sonkával, lila hagymával, majd reszelt sajttal és szorosan összetekerem (mint a piskótatekercset).
7. Trapéz alakúra vágom (ahogy fent a képen látható) és sütőpapiros vagy vajjal kikent/lisztezett tepsibe sorakoztatom.
8. A tetejét lekenem tojással, megszórom szezámmaggal (esetleg reszelt sajtot is lehet a tetejére tenni, vagy köménymagot).
9. Előmelegített sütőben 190 fokon légkeveréses programon sütöm kb. 15 percig. (hagyományos sütőben több ideig kell sütni)

Trükkök, tippek, praktikák:


Aki nem akar sütés előtt vele bajlódni nem muszáj felvágni csak sütés után. Süsse rúd formában.

Sonkás-sajtos tekercs

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bab
Kifli
Kifli

Az élesztőt oldd fel 0.5-1 dl langyos vízben, majd keverj hozzá 1 tk. mézet. Ez tulajdonképpen cukor is lehetne, az a kb. 5 g belefér, főleg, hogy nem te, hanem az élesztőgombák fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Sárgarépás-magvas kenyér
Sárgarépás-magvas kenyér

Egy száraz serpenyőben a magokat és a zabpelyhet 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. Tálba mérjük a liszteket, elkeverjük a sóval és a közepébe mélyedést készít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Olívás "staglett" (Levenedulalány)
Olívás "staglett" (Levenedulalány)

A liszteket átszitálom egy tálba, elkeverem benne a sót. A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt, majd a liszthez adom és tésztává gyúrom. Nyáron ha 3-4 óra múlva otthon vagyok...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Dini
Francia puha-tejes zsemle
Francia puha-tejes zsemle

1. A langyos tejet egy műanyag tálba mérjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, amit villával szépen krémesre keverünk. Ez egy fél perc alatt megvan. Fontos, hogy a tál ne legyen hid...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk