Családireceptkönyv.hu

Zsebes zsömle


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához
150 ml víz (meleg)
100 ml 2,8%-os tej
1.5 evőkanál kristálycukor
1.5 teáskanál adalékmentes só
7 g instant élesztő
50 ml étolaj
440 g búzaliszt (BL55)
A lekenéshez
35 ml étolaj
A tetejére
1 db tojássárgája
6 nagy csipet szezámmag

Elkészítés:




Egy kelesztő tálban a liszt kivételével összekeverjük a tészta hozzávalóit.

Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, majd alaposan összegyúrjuk. Lágy tésztát kell kapnunk.

Meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 6 darabra osztjuk. Enyhén lisztezett felületen, kb. 20 cm átmérőjű köröket nyújtunk belőle.

A tészta lapot lekenjük olajjal, majd félbe hajtjuk.

A félbe hajtott lapot is megkenjük olajjal, majd ismét félbe hajtjuk.

A megformázott tészta darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még 15 percig pihentetjük.

A tetejüket megkenjük tojássárgával, majd megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített 175-180 C fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük. A sütés hőfoka és ideje sütőfüggő. Figyeljünk oda sütés közben, mert a zsömlék teteje gyorsan megsülhet. Ha nagyon pirulna, tegyünk rá egy darab alufóliát!

Ízlés szerint megtölthetjük, és már tálalhatjuk is a zsebes zsömlét :)


Trükkök, tippek, praktikák:


Zsebes zsömle

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
LÁNGOS - MÉLYHŰTŐS
LÁNGOS - MÉLYHŰTŐS

Összedolgozom géppel, és formázom is, és mehet a mélyhűtőbe. Jó étvágyat! Akár meddig, hónapokig tarthatod a mélyhűtőben!

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Krilla
Mekis almás táska(EggFree)
Mekis almás táska(EggFree)

Először a tölteléket készítsd el, hogy legyen ideje kihűlni. Az almákat hámozd meg, vágd apróra. Keverd össze a vízzle, citromlével, add hozzá az édesítőt és a fahéjat. Alacsony lá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
Kígyórétes
Kígyórétes

Elmorzsolom a margarint a liszttel. Összegyúrom a tésztát. Közepesen lágy, nyújtható tészta legyen! 30 percig kelesztem Kettévágom és két, kb 20x25 cm-es lapot nyújtok belőle...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Bagett-Laki Évi
Bagett-Laki Évi

Langyos cukros tejben felfuttatni az élesztőt, majd hozzákeverni a sós, olajos lisztkeverékhez. ½ órát kelni hagyni, majd átgyúrni és cipókat vagy kifliket formálni, pihenni hagyn...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk