10 tojás fehérje
250 g cukor
250 g darált dió
4 halmozott evőkanál liszt
Krém:
10 tojás sárga
150 g cukor
300 g vaj
3 vaníliás cukor
Tetejére
100 g cukor
100 g vaj
A lapokhoz a tojásfehérjét felverjük kemény habnak, fokozatosan adva hozzá a cukrot.
Hozzáadjuk a darált diót és az átszitált lisztet. Összeforgatjuk, és három egyenlő részre osztjuk.
Három egyforma méretű sütőpapírt vágunk, én 26x36 cm-t vágtam, de ha szeretnénk, hogy magasabb legyen a sütemény, akkor vágjuk kisebbre.
Egyformán elosztjuk rajta a tésztát, szépen elsimítjuk, tepsi hátulján, 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.
Mikor megsültek, óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, és hűlni tesszük.
A krémhez a tojás sárgákat a cukorral kikeverjük, az edényt vízgőz fölé helyezzük, és addig keverjük, amíg jó krémes, tejföl sűrűségű lesz. Hűlni tesszük.
A vajat a vaníliás cukrokkal kihabosítjuk és a kihűlt krémmel, összekeverjük.
Összeállítjuk: A krémet három részre osztjuk, megkenjük a lapokat, a felsőt is.
100 g kristálycukrot egy serpenyőben, állandó keverés mellett szép világos színűre meg karamellizálunk, vigyázva, hogy ne legyen barna, mert akkor keserű lesz.
Amikor a cukor megkaramellizálódott, hozzáadjuk a darabosra vágott dióbelet, összeforgatjuk, és azonnal kitesszük egy előre elkészített lapítóra, amire vékonyan beolajozott celofánpapírt tettünk. Hagyjuk kihűlni, 5-10 perc, majd éles késsel felaprítjuk és rászórjuk a tészta tetejére.
Kihűtve szeleteljük.
az anyagokat összedolgoztam....majd kinyújtottam és formákat szaggattam belőle... csokimázzal ,darált dióval ,mákkal díszítettem, .....összeragasztottam sárgabarack lekvárral........
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szoba-hőmérsékletű vajat fehéredésig keverjük a kristálycukorral, majd adjuk hozzá egyesével az alaposan megtisztított tojásokat. Külön tálba mérjük ki és szitáljuk át a száraz h...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű1. A törökmogyorót, a mandulát, a nádcukrot, a fűszerkeveréket, a reszelt citromhéjat, az apróra vágott kandírozott narancshéjat és a tojásokat egy keverőtálba tesszük. A szalalkál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 4 részre osztjuk. Cipókat formázunk ,majd 20×30 cm-es tepsi nagyságúra nyújtjuk. A sütőpapírral bélelt tepsibe terítünk egy lapot, megszórjuk a l...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű