60 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 2 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 2,7 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg vaj
Tőltelékhez
50 dkg darált dió
- 4 ek cukor (Vagy ízlés szerint)
- 4 cs. vaníliás cukor
- kb. 1,5 dl tej
kenéshez
- 1 tojássárga + 1 tk víz
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A tölteléknek, a diót elkeverjük a cukrokkal és annyi forró tejet adunk hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk majd 2 egyforma részre osztjuk. A kapott tésztadarabokat újabb 5-5 részre osztjuk és cipókat formálunk belőlük. 5 cipócska lesz szükséges 1 kalácshoz.
Mindegyik cipót, egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Arra ügyeljünk, hogy a kinyújtott tészta hossza ne legyen nagyobb a használt forma hosszánál. Rákenjük a tölteléket, majd feltekerjük mint a bejglit. Belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt forma aljába. Két rudat alul, majd ahol összeérnek, középre kerül a harmadik rúd, végül ennek a két oldalára helyezzük a következő két rudat.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és újra duplájára kelesztjük.
Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb.25 -30 perc alatt megsütjük. Félidőben tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.
A kész kalácsot a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.
1. A lisztben elkeverem a cukrot és élesztőt, hozzáadom a többi hozzávalót is és a kézi mixer dagasztófejével dagasztom kb. 10 percig. (Lehet a kenyérsütőgép üstjében is dagasztan...
Elkészítési idő: 2 óra + 20 perc Nehézség: KözepesA lisztet keverőtálba szitáltam, a tojás sárgájával és a többi hozzávalóval - a langyos tej fokozatos adagolásával - jól kidolgozott kelt tésztát dagasztottam, letakarva langyos he...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Nehéz1. Habverővel habosra keverem a tojás, tejet, sűrített tejet, élesztőt. Hozzásztálom a lisztet és a sót 3. Alaposan bedagasztom (robotgéppel könnyebb) Végül beledolgozom a lágy...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesAz élesztőt langyos tejben, 1 ek. cukorral felfuttatjuk. A lisztet a puha vajjal, a többi cukorral, a tojássárgákkal, rummal, citromhéjjal, vanília kivonattal és az élesztős tejje...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű