30 dkg finomliszt
--1 ek cukor
-- csipet só
-- 1 egész tojás
-- kb 0,5 dl tej ( 1/2 deciliter
-- 5 dkg olvasztott vaj
TÖLTELÉK
--15 dkg darált mák
--10 dkg cukor
Kenéshez:
kb 8 dkg olvasztott vaj
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
--A mákot és a cukrot összekeverjük. Ízlés szerint reszelhetünk bele citromhéjat is.
--A tésztához a liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, olvasztott vajat és annyi tejjel összegyúrjuk, hogy ruganyos tésztát kapjunk.
--A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, amekkorára csak tudjuk. --Megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk alaposan a cukrozott mákkal. Mintha egy könyvet hajtanánk össze, a jobb és bal oldalát is középre hajtjuk.
--Ekkor megkenjük újból olvasztott vajjal és megszórjuk mákkal, majd a felső részét középig lehajtjuk és az alsó részét középig felhajtjuk.
--Ekkor megint megkenjük vajjal, majd újabb adag mákot szórunk rá és félbe hajtjuk.
--Megkenjük a tetejét olvasztott vajjal, áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kb 35 perc alatt megsütjük .
--Ha langyosra hűlt, akkor felszeleteljük és porcukorral meghintve tálal
Először elkészítjük a mákos gubát. A kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a nyírfacukorral, a vaníliaesszenciával, és a langyos v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a porcukorral elektromos habverővel 3-4 perc alatt jó habosra keverjük. Továbbra is keverve apránként beledolgozzuk az olajat, majd a kefírt. A lisztet a sütőporral öss...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összedolgozzuk. Fél centi vastagra kisodorjuk nyújtófával. – a 10 dkg lisztet kikeverjük a 10 dkg langyos zsírral – majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott té...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Lágy habbá verjük a tojásfehérjéket, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, legvégül a kukoricakeményítőt, a kakaóport és az ecetet. Kemény, fénye...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes