-50 dkg liszt
-1,5 deci olaj
-5 dkg élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
-1,5 evőkanál cukor
-1/2 ( fél ) csomag sütőpor
-2,5 deci tej
-2 tojássárgája
-csipet só
TÖLTELÉK
--10 dkg vaj
--2 evőkanál kakaó
--12,5 dkg cukor
--1 csomag csokoládés pudingpor (főzhető)
--2,5 dl tej
A KENÉSHEZ
1 tojássárgája
Először a krémet készítjük el.
-A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a többi hozzávalót. Folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
-Levesszük a tűzről, felhasználásig félretesszük, kihűtjük
-. A tésztához a lisztet dagasztótálba tesszük.
-A közepébe kis fészket képezünk ki.
-Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meglangyosított tejjel.
-Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson.
-Hozzáadjuk a többi anyagot és jól kidagasztjuk.
-Hat cipót formálunk belőle.-Ebből a mennyiségből 2 kalácsot készítünk
- Pihentetés nélkül 35 x 25 centis téglalapokká nyújtjuk őket. Mindegyiket megkenjük a csokis krémmel.
- Külön-külön rolád szerűen feltekerjük őket, majd összefonjuk
- A tésztát kivajazott, kilisztezett kenyérformába helyezzük.
- Meleg helyen fél órát kelesztjük.
- Lekenjük a felvert tojássárgával, végül 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
A vaj kivételével mndent összedolgozunk. Amikor szépen összeállt a tészta 5 dkg olvasztott vajat csorgattam bele, szép lassan. A közepesen kemény tésztát 45 percig hagytam kelni,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A töltelékhez a fél narancs levét kifacsarjuk és a megmosott mazsolát beáztatjuk - a vajat kikeverjük a porcukorral, kakaóporral és a narancsok reszelt héjával, félre tesszük....
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk pici cukorral.Összegyúrjuk a hozzávalókat a kakaó kivételével.A megkelt tésztát kettévesszük. Egyik részébe beletesszük a kakaót.Kelesztjük,kinyújtjuk őke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKilogram múčnej zmesi zmiešame z 2/3 hladkej a 1/3 výberovej múky. Roztopíme 125 g masla s 2 dl oleja. Keď tuk vychladne, vmiešame 7 žĺtkov, trochu cukru, 20 g kvasníc, 3 dl mli...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű