-50 dkg liszt
-1,5 deci olaj
-5 dkg élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
-1,5 evőkanál cukor
-1/2 ( fél ) csomag sütőpor
-2,5 deci tej
-2 tojássárgája
-csipet só
TÖLTELÉK
--10 dkg vaj
--2 evőkanál kakaó
--12,5 dkg cukor
--1 csomag csokoládés pudingpor (főzhető)
--2,5 dl tej
A KENÉSHEZ
1 tojássárgája
Először a krémet készítjük el.
-A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a többi hozzávalót. Folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
-Levesszük a tűzről, felhasználásig félretesszük, kihűtjük
-. A tésztához a lisztet dagasztótálba tesszük.
-A közepébe kis fészket képezünk ki.
-Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meglangyosított tejjel.
-Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson.
-Hozzáadjuk a többi anyagot és jól kidagasztjuk.
-Hat cipót formálunk belőle.-Ebből a mennyiségből 2 kalácsot készítünk
- Pihentetés nélkül 35 x 25 centis téglalapokká nyújtjuk őket. Mindegyiket megkenjük a csokis krémmel.
- Külön-külön rolád szerűen feltekerjük őket, majd összefonjuk
- A tésztát kivajazott, kilisztezett kenyérformába helyezzük.
- Meleg helyen fél órát kelesztjük.
- Lekenjük a felvert tojássárgával, végül 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Ha az összes tésztadarabot megtöltöttük, és becsomagoltuk, akkor egyenként ovális alakúra nyújtjuk (kb. 14 cm hosszú, 8 cm széles), vigyázva, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle ny...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne az élesztőt, 10 perc alatt felfuttatjuk. A rámát és a cukrot összekeverjük. A tojást, a felfuttatott élesztőt, a lisztet hozzáadjuk, jól...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet összemelegítjük a vaníliás cukorral, 2 evőkanál mézzel és a vajjal. A citrom héját a cukros darált mákhoz reszeljük, majd a mákot az édes tejhez adjuk. A szikkadt kifliket...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű