TÉSZTÁHOZ
-2,5 dl tej
-20 g élesztö
-1 tojás + 1 sárgája
-500 g sima liszt
-60 g cukor
-csipet só
-1 kanál olaj
-100 g margarin
-TÖLTELÉK
-150 olvasztott margarin
-1 kanál fahéj+ 60 g cukor
-60 g nagyra vágott dió vagy mogyoró
-1 dl rum
-80 g citrom + narancs héj + 3 kanál cukor
-50 g sárgabarack lekvár
-kevés langyos tejben szétkeverjni az élesztöt +kevés lisztel megszorni és hagyni megkelni
-lereszeljük a citrom és a narancs héját megszorjuk 3 kanál cukorral
-a mazsolát beáztatjuk a rumba aztán
-összekeverjük a citrom narancs héjával
TÉSZTA
-összekeverjük 1/2 adag lisztet 100 g megpuhult margarinnal
-hozzáadjuk a sót + 60 g cukrot + tojásokat + a többi tejet
-összekeverni hozzáadni a megkelt élesztőt aztán a többi lisztet +az 1 kanál olajat
-begyúrjuk sima tésztát kapunk
meleg helyen hagyni kelni
-a fahéjat összekeverjük 60 g cukorral
-a megkelt tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagságúra
-megkenjük a 150 g megolvasztott margarinnal
--megszorjuk a fahéjjal,dióval,mazsolával és citrom narancs héjjal
-a tésztát 4 cm széles szalagokra vágjuk
-egy szalagot besodorni mint a palacsintát
-megolvasztott tepsi közepére rakjuk ( én tortaformába raktam ) a többi szalagokat a tészta körül tekerni még a tészta nem fogy el
a tepsire tenni a patent torta sütő szélét ,
-átkenjük tojássárgájával és hagyjuk még kelni kb 20 percet
-200 fokra előmelegitjük a sütőt
-sütjük kb 40 percet ///// nekem elég volt 30 perc
-amikor a kalács megsült levesszük a sütö széleit és átkenjük felmelegitett kajszibarack lekvárral
-a kalácsot tálcára tesszük és szeleteljük
NEKEM .. ebből az adagból két fészek jött ki egy nagyobb és egy kisebb
Tészta Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Szétválasztjuk a tojásokat, a tésztához csak a 7 db tojásfehérje kell. A sárgájákat beletesszük egy lábasba. Ezeket kemény habbá verjük a...
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: KönnyűMinden hozzávalót beleteszünk egy tálba és jól összegyúrjuk.Lisztezett deszkán jól kinyújtjuk és pogácsa vagy pohárral kiszaggatjuk.
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűElkészítés: A pitetálat kivajazom, a nyolcadba vágott barackokat szépen egymás mellé fektetem. A tojásokat kikeverem a cukorral, a liszttel, hozzáöntöm az áttört túrót és a tejet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. 50 deka cukrot 2 deci vízzel felfőzünk, és addig kevergetjük, amíg átlátszó és hólyagos nem lesz. Ekkor egy drótkarikával a masszából próbát veszünk. Ha a karikából kifújt cukor...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz