-1 kg liszt
-1/2 liter langyos tej
-2 csapott teáskanál só
-1 teáskanál cukor
-1 kocka 5 dkg élesztő
-1/2 dl olaj
-10 dkg olvasztott vaj
-A Kifli tetejére
-tojássárgája
-reszelt sajt
szezámmag
-(valamilyen kemény lekvár )
az élesztőt langyos tejben felfutatjuk
-edénybe szitáljuk a lisztet
-bele a felfutatott élesztőt
-adagoljuk a langyos tejet,sót,olajat
addig dolgozzuk amig elválik az edény falától
-a tészta jó puha kell hogy legyen ,...ha kemény még adunk hozzá kevés langyos tejet
-letakarva duplájára kelesztjük
-aztán kiborítjuk lisztezett gyúródeszkára
- téglalap alakura nyújtjuk
-Megkenjük az olvasztott vajjal
-hajtogatjuk
-jobbról ,balra.fentről lefelé.lentről felfelé
-1/4 óráig letakrva pihentetjük
-ezt megismételjük még 3x( vagyis összesen 4x)
-minden alkalommal megkenjük az olvasztott vajjal
-utoljára kinyútjuk 3 mm vastagra ( én 4 részre osztottam ) kör alakura de aki akarja lehet tégllapra is nyújtani ,háromszögekre vágni ,feltekerni
-a vastagabbik részével kezdjük a feltekerést
-megkenjük a tetejét tojássárgájával
-megszórjuk reszelt sajttal.,szezámmaggal.
-( én egy részt megtöltöttem lekvárral )
-előmelegitett sütőben szép pirosra sütjük 220-230 foknál
A megkelt élesztőt összekeverjük a hozzávalókkal. Jól összedolgozzuk, ne legyen túl kemény, de lágynak sem jó. Egy kevés pihentetés nem árt, de ha nincs időnk, akkor ez el is mar...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, hogy habos legyen a teteje. Amíg az élesztő fut, addig a túrót összekeverjük a vajjal (amit jó, ha egy kicsit megmelegítünk, hog...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesAz összes tej negyedével, és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasztjuk 2 Konyharuhával leta...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz első tészta hozzávalóit összegyúrjuk,lisztezett deszkán kinyújtjuk. A második tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel,hogy rétestészta állagú legyen. Nálam 2 dl volt a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű