500 gr liszt
100 gr cukor
1 csipet só
1 zacskó élesztő
5 ek olvasztott vaj
1 tojás + 1 a kenéshez
1 és egy 1/4 csésze langyos tej
A hozzávalókat tálba teszed és géppel /én azzal szoktam / vagy kézzel jól eldolgozod. Puha, lágy, ragacsos tészta lesz. Mikor kész az 1/3 részéhez 3 evőkanál kakaó port és 2 ek vizet beledagasztunk. Kb 2-3 órát kelesztjük a fehér és a barna tésztát is. Kb a duplájára kelnek a tészták. Aztán kinyújtjuk mindkettőt és egymásra tesszük feltekerjük.
Én egyenes őzgerinc formába sütöm, de tepsibe is lehet csak akkor nem lesz ilyen magas és kicsit szélesebb. A tepsibe letakarjuk konyharuhával és még egy órát kelesztjük. Utána megkenjük egy felvert tojással. Mehet a sütőbe kb 35-40 percre. Ha a teteje nagyon barnulna tegyél rá fóliát.
A tejet a cukrokkal felforralom, majd amikor a cukor elolvadt, akkor hozzáöntöm a mákot, elkeverem. Közben a kifliket felkarikázom, egy tálba szóróm. Lelocsolom a mákos tejjel, szi...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a tojást, az olajat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1.Kimagozzuk a meggyet, lecsöpögtetjük, a levét fefogjuk. 3 dl meggylébe megfőzünk 1 vaníliapudingot + 1 ek cukrot pici fahéjjal, és hűtjük. Közben elkészítjük a tésztát. 2.A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a tejföllel összekevert élesztőt. Összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük. Négy cipót formálunk a t...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes