Családireceptkönyv.hu

ALAKBARÁT GYÖMBÉRES PAPRIKÁS CSIRKE


Írta:

Elk. idő: 1
Adag: 3-4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg csirkemell filé
1 nagyobb vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
½ tv paprika
1 db paradicsom
1 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál reszelt gyömbérgumó

őrölt fekete bors
1,5 evőkanál zabpehelyliszt
3 dl főzőtejszín (10%-os)
3 dl zöldségalaplé vagy víz


Köret:

basmati rizs

Elkészítés:


1. A csirkét megmossuk, megtisztítjuk és kockákra vágjuk.

2. A vöröshagymát finomra vágjuk, a paradicsomot és a paprikát pedig kockára.

3. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat és hozzáadjuk a vöröshagymát. Aranybarmára pirítjuk, pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paprika felét és ezzel is pirítjuk egy kis ideig. Majd tűzről lehúzva fűszerpaprikával meghintjük. Mehet bele a csirke is. Sóval, borssal ízesítjük és fedő alatt rövid lében pároljuk.

Minden pörkölt titka az, hogy többször meg kell ismételni azt, hogy zsírjára pirítjuk, majd kevés lével felöntjük. Ugyanis tévedés, hogy a sok hagymától lesz igazán szaftos. Attól lesz szaftja, hogy a hús pirulása során pörzsanyagok képződnek, melyeket vízzel fölöntve szétfőzünk, és ezt minél többször ismételjük meg, annál sűrűbb lesz.

Szóval a paprikás csirkét is pirítsuk le legalább egyszer. Azaz teljesen el kell főznünk a lét róla (sercegjen a lábos alja). Picit pirítjuk és mehet rá egy kevés víz. Fedő alatt tovább pároljuk.

4. Ha már puha a hús, akkor hozzáadjuk a maradék paprikát és a paradicsomot is. Együtt pároljuk egy rövid ideig.

5. Végül tejszínes habarást készítünk. Egy magas falú tálba beleszitáljuk a zabpehelylisztet, hozzáadjuk a tejszín felét és habverővel csomómentesre keverjük. Ekkor még nagyon sűrű és nehéz is keverni, de ilyenkor kell igazán kiirtani a csomókat. Hozzáadjuk a többi tejszínt is, és ezzel is csomómentesre keverjük. Ehhez a tejszínes liszthez hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a pörkölt szaftját. Azaz egy merőkanállal kiveszünk a szaftból és lassan, apránként hozzáadjuk a habaráshoz, melyet közben folyamatosan kevergetünk. Egy merőkanálnyi levet szedjünk ki. Utána szitán vagy szűrőn keresztül öntsük a habarást a húshoz. Jól keverjük el, és forraljuk ki. Ha nem forralnánk ki a habarással, akkor liszt ízű lenne, és így nem is lehet olyan sokáig tárolni. Miután felforrt keverjük bele a reszelt gyömbért, és készen is van.

ALAKBARÁT GYÖMBÉRES PAPRIKÁS CSIRKE

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Indiai csirkepörkölt
Indiai csirkepörkölt

Melegítsd fel az 1 dl olajat 1 wokban, és dobd bele a mosott csirkét (én előtte konyharuhával át szoktam törölni, mert különben nagyon fröcsköl). Mehet nagy lángon, forgatva, kb. 7...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Csirkemell vadas mártásban
Csirkemell vadas mártásban

A zellert, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra felvágjuk. A csirkemellet gyerektenyér nagyságúra felszeleteljük és sózzuk, bors...

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Csirkekuglóf
Csirkekuglóf

A kuglóf formát zsírozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk és kibéleljük baconnal. A csirkemelleket kockára vagy csíkokra vágjuk, borsozzuk és flekken fűszerrel befűszerezzük. Befűszere...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Sült csirkemell mozzarellás rakott padlizsánnal
Sült csirkemell mozzarellás rakott padlizsánnal

Először is a padlizsán két végét levágom, hosszában négybe vágom, majd a csíkokat felkockázom, lesózom, állni hagyom. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat forrósítok és ebben sütöm...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk