500 g csirkemell filé
olívaolaj
sült csirke fűszerkeverék (olyat válasszunk, amelyikben nincsen cukor)
víz
saláta-keverék (nálam Eisberg Bolero mix)
az avokádóöntethez:
3 db érett avokádó (legyen jó puha, különben nem tudunk vele dolgozni)
2 ek. natúr joghurt
½ lime leve
só
őrölt fekete bors
3 gerezd fokhagyma
fűszeres csirkemell:
1. A csirkét megmossuk, megtisztítjuk és nagyobb darabokra (kb. 4 felé) vágjuk. Befűszerezzük a sült csirke fűszerkeverékkel.
2. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és rátesszük a befűszerezett húst. A húsdarabok mindegyik oldalát magas hőfokon lepirítjuk, majd vízzel felöntjük és lefedve alacsony hőfokon teljesen puhára főzzük a húst. Közbe pótoljuk a vizet. Ha a csirkemell már puha, akkor két villa segítségével szedjük szét húst szálaira, cincáljuk szét. De fontos, hogy legyen alatta szaft is. Így lesz igazán ízletes a husi.
fokhagymás avokádóöntet:
1. Az avokádót kettévágjuk és belsejét egy kanál segítségével egy aprító vagy turmixgépbe kaparjuk.
2. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk citromlével.
3. Natúr joghurtot adunk hozzá. Ha öntetnek készítjük salátához, akkor kb. 2 ek. kell, de ha mártogatósnak készítjük, guacamole-ként, akkor egy evőkanál is elég (mely lehet tejföl is). A hígabb, öntet változatot tésztához is keverhetjük, mint a pesto lenne.
4. Fokhagymával ízesítjük, majd összeturmixoljuk, pépesítjük.
A saláta összeállítása:
Egy tányérba egy nagy marék salátát teszünk, erre halmozzuk rá az elkészült csirkemellet, melyet alaposan meglocsolunk a fokhagymás avokádóöntettel.
A kacsát megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet. Egy hústűvel kb. 2 centinként mindenhol beszurkáljuk a bőrét úgy, hogy tényleg csak a bőrt szúrjuk át, de az alatta lévő húst sért...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDuci csíkokra vágjuk a húst, negyedekre a krumplit, csíkokra a szalonnát, kockára a hagymát és negyedekre az apróbb gombát. Olajat öntünk a tepsibe és mindent belemerünk, megsózzu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst vékony szeletekre vágjuk. A tejfölbe keverjük a felvert tojást, a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd átkenjük vele a húsokat és egy dobozba tesszük. Legalább egy éjszak...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA zúzát alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb kockákra vágtam) A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát vékony...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: Könnyű