1,5 kg kápia paprika (vagy paradicsom, vagy piros kaliforniai)
1 kg fejtett bab (száraz bab is lehet, csak tovább tart megfőzni) (pennyben vettem fagyasztott fejtett babot, 2 csomaggal)
1 kg sárgarépa
fél kg vöröshagyma - mehet bele néhány lila hagyma is
2-3 dl olaj
1 evőkanál kanál borecet
1 mokkás kanál cukor
3-5 dl paradicsomlé (attól függően, hogy mennyit vesz fel a bab)
2-3 babérlevél
2-3 cikk fokhagyma, opcionálisan csípős paprika
só, bors, tárkony, csombor (borsikafű)
A paprikád mosd meg, magozd ki és sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg, akkor jó, amikor már fekete néhol a héja (ez kb. 20-40 perc idő, attól függ, hogy milyen húsos a paprika és mennyire süt jól a sütőd), vedd ki a sütőből, takard le és hűtsd ki, majd húzd le a héját, aprítóval aprítsd fel, vagy húsdarálón daráld le. A sárgarépát főzd meg, passzírozd át vagy botmixerrel aprítsd fel a főtt répát. A fejtett babot enyhén sós vízben főzd puhára. A hagymát, fokhagymát, csípős paprikát aprítsd fel az aprítóval. Egy edénybe tedd bele az olaj felét és öntsd bele a ledarált hagymát, fokhagymát, paprikát, süsd üvegesre. Közben a megfőtt babot botmixerrel pépesítsd (nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok vagy egész szemek) és keverd el a paradicsomlével, egy sűrű, de nem kemény masszát kell kapjál. Tedd hozzá az aprított kápia paprikát is és öntsd a hagymához. Öntsd hozzá az egy evőkanál borecetet, tégy hozzá egy mokkás kanál cukrot. Keverd el. Kb. 30-40 percig közepes lángon főzd jó sűrűre, ha szükséges pótold az étolajat, a bab elég sokat "felvesz". Vigyázz, mert "köpköd" és leragad! Fedő alatt kell főzni és gyakran kevergetni.
Még forrón üvegekbe mered, száraz dunsztban hagyod kihűlni.
A hozzávalókat zabtejben min. 2 órán keresztül áztatni, utána robotgéppel összedolgozni, majd botmixerrel finomra mixelni, majd beleönteni egy nagyobb tálba. A sűrítéshez az agar-a...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: KözepesA krumplikat sós vízben, puhára főzzük, megpucoljuk, majd pépesre törjük. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, az összes hozzávalóból masszát gyúrunk, golyókat formálunk, z...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA vargányákat letisztogattam kis ecsettel, a szárukat megkapirgáltam ahol földes volt. Fél centis szeletekre vágtam. A wokot jól felforrósítottam, a háromféle zsiradékot beletett...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztákat nagylyukú reszelőn lereszeljük, a többi zöldségeket felaprítjuk és összekeverjük egy tálban. A tahinit az olajjal picit megmelegítjük, hogy folyós állagú legyen, í...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű