Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Bagett alaptésztából


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


32 dkg langyos víz, szerintem 3,50dl
6 evőkanál olíva) olaj vagy olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg rétes liszt
44 dkg sima liszt
2 csapott teáskanál só

Elkészítés:


Az élesztőt belemorzsolom a vízbe, majd hozzáadom az olajat. A liszteket átszitálom, és beledolgozom az olajos-vizes keverékbe, majd a legvégén adom hozzá a sót. Puha és rugalmas tésztát dagasztok belőle.
Ha kenyérsütőben készítem el a tésztát, akkor az üst aljába öntöm a vizet, abba az élesztőt és az olajat. Elindítom a tészta programon, és hozzáadom az átszitált liszteket és a sót. Kb. 10 perc alatt kidagasztja a gép a tésztát.

Egy dagasztó tálat vékonyan kikenek olajjal, beleteszem a bucira formázott tésztát, majd letakarom és langyos helyen (pl. sütő vagy radiátor, már ha fűtünk) a duplájára kelesztem, ez úgy 40-50 perc.
Három részre osztom, alaposan átgyúrom és gombócokat formázok belőle. A gombócokat kézzel kinyomogatom laposra, majd elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomogatok a tenyerem élével. (ebben a bejegyzésben található egy videó, ahol bemutatják a bagett formázását, 1.52 perc körül található)

A megformázott rudakat kisodrom, és belerakom a bagett formába. (nemsokára hozok képeket arról, hogy lehet sütőlapon, sütőpapírral bagettet sütni) Letakarom és 20-25 percet hagyom kelni. Előmelegítem a sütőt 220 C°-ra, és egy hőálló tálkába vizet teszek az aljába.
A megkelt tésztát bemetszem, megspriccelem hideg vízzel, és a forrós sütőben szép ropogósra sütöm (~30-35 perc).

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Cukkinis zsemle amarántliszttel
Cukkinis zsemle amarántliszttel

Összekeverni, 10 percig állni hagyni. 8 kis zsömit formáztam belőle, fél óra alatt megsütöttem, előbb nagy lángon, majd kisebben.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bodag (cigány kenyér)
Bodag (cigány kenyér)

A lisztet egy tálba öntjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk. Először a víz felét hozzáadjuk, és egy erős fakanállal elkezdjük felverni. Amikor a vizet felvette, teszünk még...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Eva
Hamburger zsemle
Hamburger zsemle

A tejet és a joghurtot meg melegítem együtt ,bele morzsolom az élesztőt és pici cukrot hagyom felfutni.Hozzá adom a liszthez és a többit is ,kelt tésztát készíttek . Miután megkelt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Hamburger zsemle (Gábor a házi pékÖ
Hamburger zsemle (Gábor a házi pékÖ

. Tészta dagasztás a vaj/margarin utólagos hozzáadagolásával 2. Tészta érés: 35 perc 3. Tészta osztása, mérése: 5x120g 4. Tészták felgöbölyítése 5. Felvert tojással való átkené...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk