menu

Családireceptkönyv.hu

Bagett alaptésztából


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


32 dkg langyos víz, szerintem 3,50dl
6 evőkanál olíva) olaj vagy olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg rétes liszt
44 dkg sima liszt
2 csapott teáskanál só

Elkészítés:


Az élesztőt belemorzsolom a vízbe, majd hozzáadom az olajat. A liszteket átszitálom, és beledolgozom az olajos-vizes keverékbe, majd a legvégén adom hozzá a sót. Puha és rugalmas tésztát dagasztok belőle.
Ha kenyérsütőben készítem el a tésztát, akkor az üst aljába öntöm a vizet, abba az élesztőt és az olajat. Elindítom a tészta programon, és hozzáadom az átszitált liszteket és a sót. Kb. 10 perc alatt kidagasztja a gép a tésztát.

Egy dagasztó tálat vékonyan kikenek olajjal, beleteszem a bucira formázott tésztát, majd letakarom és langyos helyen (pl. sütő vagy radiátor, már ha fűtünk) a duplájára kelesztem, ez úgy 40-50 perc.
Három részre osztom, alaposan átgyúrom és gombócokat formázok belőle. A gombócokat kézzel kinyomogatom laposra, majd elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomogatok a tenyerem élével. (ebben a bejegyzésben található egy videó, ahol bemutatják a bagett formázását, 1.52 perc körül található)

A megformázott rudakat kisodrom, és belerakom a bagett formába. (nemsokára hozok képeket arról, hogy lehet sütőlapon, sütőpapírral bagettet sütni) Letakarom és 20-25 percet hagyom kelni. Előmelegítem a sütőt 220 C°-ra, és egy hőálló tálkába vizet teszek az aljába.
A megkelt tésztát bemetszem, megspriccelem hideg vízzel, és a forrós sütőben szép ropogósra sütöm (~30-35 perc).

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
sajtos bagett és szezámmagos csavart zsemle
sajtos bagett és szezámmagos csavart zsemle

A langyos tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt, kelesztő tálban összegyúrtam a sóval elkevert átszitált liszttel, a vízzel, és a puha vajjal. Letakarva pihentettem 10 percig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Kakaós kifli
Kakaós kifli

1. Fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk. Nekem kicsit puha volt, így tettem bele még egy pici lisztet. 2. Egy órára hűtőbe tesszük. 3. Hűtés után kettévesszük és kinyújtjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hamburger zsemle
Hamburger zsemle

A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni. A dagasztó tálba mérjük bele a két féle lisztet, sót,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar puffancs, hamburgerzsemle
puffancs, hamburgerzsemle

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk