menu

Családireceptkönyv.hu

Házi fehér kenyér Max


Írta:

Elk. idő: 1 óra 30 perc
Adag: 6 -8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Öreg (elő tészta)
1 dl langyos víz
1 gr élesztő
10 dkg kenyér liszt

2,5 dkg élesztő
1,5 dl víz
40 dkg kenyérliszt
2 tk só (lapos)
+ előtészta

Elkészítés:


A tálba öntöm a 1,5 dl langyos vizet majd lisztet rászitálom és a tetejére a 2 tk só + elő tészta
10-12 perc dagasztás géppel picit átgyúrom lisztezem a tálat beleteszem a tésztát majd első kelesztés (érlelés) 30-35 percet letakarva kelni hagyom. majd átgyúrom és további 15 perces pihentetés után formázom. Az így megdolgozott tésztából sokkal szebb kenyér sül, mint anélkül.
Formázás után sincs átlag 60 percnél többre szükség, ez nyáron lemehet akár 45-50 percre, télen viszont 15 perccel több is lehet.
Majd bevágom a tetejét pengével forrósütőbeteszem

Trükkök, tippek, praktikák:


Kenyér liszt BL80 ha nincs otthon akkor
30 dkg rétes
70 dkg sima liszt

A cukrot elhagytam, a fehér kenyerekhez ma már egyáltalán nem teszek.
Aszkorbinsavat sem használok egy ideje. Elfogyott és elfelejtettem vásárolni, anélkül sütöttem és tökéletes lett, így ezután elhagytam. A gyengébb minőségű lisztekhez azért továbbra is javaslom.
A folyadék mennyiségét kiegészíteném annyival, hogy az erősebb, jobb minőségű lisztek többet felvehetnek a receptben megadott 2,7 dl-nél. Ha túl kemény a tészta bátran lehet adagolni hozzá még vizet. Ez gyakori kérdés szokott lenni.
A másik legtöbbször elhangzó kérdés, hogy miért teszem át a gépből a tésztát kelesztőtálba, miért nem hagyom a gépre. Nos, a gépben alul fut a fűtőszál, emiatt a tésztát nem egyenletesen melegíti. A gépben kelesztett tésztán jól látszik, hogy amikor kiborítjuk a teteje hűvösebb és masszívabb, míg az alja lágyabb és langyos. Én ezt nem szeretem, könnyen túlérhet így a tészta, ezért javaslom, hogy vagy kelesztőtálban történjen a kelesztés, vagy kikapcsolt gépben.
A dagasztás utáni első kelesztés (érlelés) alatt továbbra is átforgatom egyszer a tésztát. 30 percig hagyom kelni, majd átgyúrom és további 15 perces pihentetés után formázom. Az így megdolgozott tésztából sokkal szebb kenyér sül, mint anélkül.
Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a leggyakrabban elkövetett hiba a túlkelesztés, vagy még inkább a túlérlelés, amit még a formázás előtt követnek el a legtöbben. Nem kell a kenyértésztát sem agyon keleszteni, dagasztás után bőven elég neki a 45-50 perc, közben egyszer átforgatva és az is csak szobahőmérsékleten történjen, semmi esetre sem meleg radiátor vagy sütő közelében.
Formázás után sincs átlag 60 percnél többre szükség, ez nyáron lemehet akár 45-50 percre, télen viszont 15 perccel több is lehet.

Házi fehér kenyér Max

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Pita
Pita

A hozzávalókat egy keverőtálba teszem és összekeverem, majd egy belisztezett deszkán alaposan átgyúrom.Letakarva, langyos helyen kelesztem egy órát.A megkelt tésztát újra átgyúrom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar kelt tészta tökéletes receptet
kelt tészta tökéletes receptet

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar GYORS KAKAÓS CSIGA
GYORS KAKAÓS CSIGA

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kifli
Kifli

Élesztőt megfuttatjuk a cukros tejben. Bedagasztjuk. Kelesztjük. 2 részre osztjuk. 4-4 db. 200 C sütés

Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk