A tésztához
350 g búzaliszt (BL55)
250 ml 2,8%-os tej
25 g élesztő (friss)
1 teáskanál só
1 kávéskanál kristálycukor
25 g vaj (olvasztott)
Lekenni
1 evőkanál 2,8%-os tej
A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet majd jól kidolgozzuk, dagasztjuk. (Nekem plusz 35 g lisztet vett még fel, mert ugye nem minden liszt egyforma).
A kész tésztát két részre osztjuk.
Az egyiket kerek lappá nyújtjuk, majd elvágjuk 4 részre (félbe, és a felet is félbe). Egyesével vékony háromszöggé nyújtjuk, majd a szélesebbik felétől szorosan feltekerjük, úgy hogy a hajtás alulra kerüljön. (Nem érdemes nagyon szélesre csinálni maximum 1 arasznyira legyen széles, mert ha ettől hosszabb, akkor vékonyka marad a kifli.)
Sütőpapíros tepsire tesszük a kész kifliket.
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (alsó, felső sütés) amíg belemelegszik a sütő annyi kelesztés pont elég ennek a kiflinek. Ha ez megvan, akkor a kifliket lekenjük tejjel és mehet a sütőbe kb. 20 percre, míg szép pirosra sülnek.
Kész is a kelesztés nélküli kifli.
Apróséf
Ezt jól ősze dagasztom majd le takarva kelni hagyom. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zse...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű- 1-2 evőkanál olaj a kenéshez - 4 evőkanál porcukor - 2 csapott evőkanál kakaópor (holland, ha másfélét használunk, akkor abból picit több) 1. Én először a töltelékhez kevertem...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElőrebocsátom, hogy ez a recept nem könnyű, és legalább egy napot vesz igénybe, úgyhogy akinek ma kell, kezdje el tegnap. Kezdőknek csak erős idegzet mellett ajánlom, nagyon el tud...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElső lépés 3 evőkanál teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztet 3 evőkanál langyos vízzel keverjünk össze, és tegyük egy befőttes üvegbe vagy egy zárható tetejű edénybe. Zárjuk le és...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes