A tésztához
350 g búzaliszt (BL55)
250 ml 2,8%-os tej
25 g élesztő (friss)
1 teáskanál só
1 kávéskanál kristálycukor
25 g vaj (olvasztott)
Lekenni
1 evőkanál 2,8%-os tej
A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet majd jól kidolgozzuk, dagasztjuk. (Nekem plusz 35 g lisztet vett még fel, mert ugye nem minden liszt egyforma).
A kész tésztát két részre osztjuk.
Az egyiket kerek lappá nyújtjuk, majd elvágjuk 4 részre (félbe, és a felet is félbe). Egyesével vékony háromszöggé nyújtjuk, majd a szélesebbik felétől szorosan feltekerjük, úgy hogy a hajtás alulra kerüljön. (Nem érdemes nagyon szélesre csinálni maximum 1 arasznyira legyen széles, mert ha ettől hosszabb, akkor vékonyka marad a kifli.)
Sütőpapíros tepsire tesszük a kész kifliket.
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (alsó, felső sütés) amíg belemelegszik a sütő annyi kelesztés pont elég ennek a kiflinek. Ha ez megvan, akkor a kifliket lekenjük tejjel és mehet a sütőbe kb. 20 percre, míg szép pirosra sülnek.
Kész is a kelesztés nélküli kifli.
Apróséf
A száraz összetevőket elkeverjük, majd ráöntjük a meleg tejet, olvasztott vajat, beleütjük a tojást és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Egyelőre még ragacsos, de 50 perc kelesztés u...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőmelegítjük a sütőt 180 fokra (ha van, akkor légkeveréses funkcióra állítjuk), és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A túrót és a porcukrot kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval (kivéve a margarin) bedagasztjuk a tésztát. Hűtőben hagyjuk kelni 1-1,5 órát. Miután megkelt kicsit átgyúr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű