2.5 kg padlizsán
1 kg vöröshagyma
1 kg pirosas húsos paprika
1 kg paradicsom
5 dl olaj
3 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
0.5 l kis papírdobozos, jóféle paradicsom sűrítményt
2 evőkanál ecet
-
4 nagy, egész padlizsánt (kb. 2,5 kg) 4-5 helyen kicsit késsel beszurkálok, sütőben, sütőpapírral bélelt rácson 3/4 órán át 200 C fokon megsütök, majd meghámozok, áttörök.
Közben 1/2 l olajon jól megdinsztelek (de nem pirítok) előbb 1-1 kg nagyon-nagyon apró kockára vágott hagymát, később piros húsos paprikát, még később u.olyan apró, lehámozott paradicsomkockát, s a leve elfövése után (onnan látni, hogy feljön a tetejére az olaj) hozzákeverem az összetört babos masszát, a sült padlizsánhúst, 1 teáskanál erős paprikakrémet, 1 evőkanál sót, és tovább keverem a krumplitörővel. (Nem akarom botmixerrel, mert azzal nekem már túl krémes-pépes lenne, úgy nem szeretem!)
Belenyomok még 3 duci gerezd fokhagymát, hozzáöntök 1/2 l-es, kis papírdobozos, jóféle sűrű paradicsom sűrítményt, 2 evőkanál ecetet -vagy többet!- (nem kell félni tőle, mert míg ennyit bele nem tettem, nem találtam meg az ízét), keresek 2 nagy babérlevelet, 1 mk borsot, és állandóan kevergetve jól összefőzök megint mindent - vigyázat, nagyon pöszörög!-, majd elzárom a lángot.
1 hétre valót azonnali fogyasztásra kiszedek, ami tartósítószer nélkül kihűlve a hűtőbe kerül, de 2 nap alatt elfogy:). A többiből kiveszek 1 csészényit, jól elkeverek benne 1 púpos mokkáskanál szalicilt (ennyi nem sok ekkora adaghoz), hozzákeverem alaposan a többi forró zakuszkához. Se cukor, se méz nem kívánkozik bele, ha finom a paradicsom. Jó forrón tiszta, vizesen mikrózott kis üvegekbe töltöm, dupla folpack közé még kevés szalicílt rakok, ami nem érintkezik a zakuszkával, rácsavarozom az üvegekre a tetőket, dunsztolás nélkül már mehet is a kamrába a többi nyári kincsem mellé.
A vajat felolvasztjuk a palacsintasütőben. A tojásokat habverővel jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, petrezselymezzük. Beleöntjük palacsintasütőbe, majd a legkisebb lángon süt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMost viszont, hoztam egy másik megoldást, arra az esetre ha papír a csomagolás;) Nyújtsd ki a leveles tésztát, helyezd el rá a sajtkorongot. A tetejére halmozz rá egy marék apróra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA legenda szerint, egy vallási ünnep után az imám annyira megszédült a töltött, hagymás padlizsán csodás illatától, hogy ájultan esett össze. Az „Imam bayildi” a török konyha extra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket alaposan mossuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le őket és tegyük egy nagy keverőtálba. (Ne nyomkodjuk ki!) A vöröshagymát pucoljuk meg, majd aprítsuk fel és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű