menu

Családireceptkönyv.hu

Nanó Zakuszkája télre


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2.5 kg padlizsán
1 kg vöröshagyma
1 kg pirosas húsos paprika
1 kg paradicsom
5 dl olaj
3 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
0.5 l kis papírdobozos, jóféle paradicsom sűrítményt
2 evőkanál ecet
-

Elkészítés:


4 nagy, egész padlizsánt (kb. 2,5 kg) 4-5 helyen kicsit késsel beszurkálok, sütőben, sütőpapírral bélelt rácson 3/4 órán át 200 C fokon megsütök, majd meghámozok, áttörök.

Közben 1/2 l olajon jól megdinsztelek (de nem pirítok) előbb 1-1 kg nagyon-nagyon apró kockára vágott hagymát, később piros húsos paprikát, még később u.olyan apró, lehámozott paradicsomkockát, s a leve elfövése után (onnan látni, hogy feljön a tetejére az olaj) hozzákeverem az összetört babos masszát, a sült padlizsánhúst, 1 teáskanál erős paprikakrémet, 1 evőkanál sót, és tovább keverem a krumplitörővel. (Nem akarom botmixerrel, mert azzal nekem már túl krémes-pépes lenne, úgy nem szeretem!)

Belenyomok még 3 duci gerezd fokhagymát, hozzáöntök 1/2 l-es, kis papírdobozos, jóféle sűrű paradicsom sűrítményt, 2 evőkanál ecetet -vagy többet!- (nem kell félni tőle, mert míg ennyit bele nem tettem, nem találtam meg az ízét), keresek 2 nagy babérlevelet, 1 mk borsot, és állandóan kevergetve jól összefőzök megint mindent - vigyázat, nagyon pöszörög!-, majd elzárom a lángot.

1 hétre valót azonnali fogyasztásra kiszedek, ami tartósítószer nélkül kihűlve a hűtőbe kerül, de 2 nap alatt elfogy:). A többiből kiveszek 1 csészényit, jól elkeverek benne 1 púpos mokkáskanál szalicilt (ennyi nem sok ekkora adaghoz), hozzákeverem alaposan a többi forró zakuszkához. Se cukor, se méz nem kívánkozik bele, ha finom a paradicsom. Jó forrón tiszta, vizesen mikrózott kis üvegekbe töltöm, dupla folpack közé még kevés szalicílt rakok, ami nem érintkezik a zakuszkával, rácsavarozom az üvegekre a tetőket, dunsztolás nélkül már mehet is a kamrába a többi nyári kincsem mellé.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Vegetáriánus,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar  Paradicsomos-spenótos csirkés tészta
Paradicsomos-spenótos csirkés tészta

A vizet felforraljuk 1 ek sóval, és a csomagoláson található utasítás szerint kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük, és félretesszük. Felhevítünk 2 ek olívaolajat, beletesszük a megm...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Vegetáriánus töltött paprika
Vegetáriánus töltött paprika

A zöldségeket, 1 zellerzöldet, a fokhagymát és a diót robotgépben apróra daráltam. Megsóztam, borsoztam, hozzákevertem a tojást és a rizst. A paprikákat kicsumáztam és nem túl szor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos cukkinifasírt
Sajtos cukkinifasírt

A cukkiniket nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ha fiatal cukkinik, nem fontos meghámozni, amúgy meg lehet. A lereszelt cukkinit jól besózzuk, átkeverjük a sóval és félretesszük 15 pe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
padlizsán fasirt ,paradicsomos tésztával
padlizsán fasirt ,paradicsomos tésztával

https://izorzo.blogspot.com/2017/01/padlizsanfasirt-paradicsomszoszos.html?m=1

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk