2 kg kápia, paradicsom- vagy piros kaliforniai paprika, 1 csípős paprika, 1 citrom, 3 evőkanál ecet, 10 dkg cukor, 2 teáskanál pektin
A paprikalekvárhoz először meg kell sütnünk a megmosott paprikát. A paprikákat - a csípőset is - sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd jó forró sütőbe toljuk. 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. A sült paprikát vegyük ki a sütőből, és amikor már meg tudjuk fogni – kicsit kihűlt –, akkor a héját húzzuk le, a csumáját szedjük ki, és a paprikahúst tegyük egy lábasba. Kézi mixerrel pürésítsük.
A pürét tegyük fel főni, de lassan, folyamatosan kevergetve főzzük, sózzuk meg, öntsünk bele citromlevet, egy kevéske ecetet (pl. alma ecetet, fehér borecetet). A cukrot egy kis edényben keverjük el a pektinnel – mely egy természetes zselésítő anyag –, majd adjuk a paprikaszószhoz, be fogja sűríteni. Alaposan kevergessük el, forraljuk ki.
A még forró lekvárt tölcséren keresztül tisztára mosott üvegekbe szedjük, a tetőt azonnal rácsavarjuk, majd az üvegeket 5 percre a fejük tetejére állítjuk. Így biztosítjuk, hogy a lekvár tartósítószer nélkül is elálljon.
Tipp: adhatjuk sajtokkal, pástétommal, szendvicshez, vagy grillezett húsok, halak és zöldségek mellé. Összekeverhetjük forró főtt tésztával, így pillanatokat alatt kész az ebéd.
Kaldenekker György receptje
Kimérjük a hozzávalókat. A tejfölt összekeverjük a citromlével, majd hozzárakjuk a mustárt. Ezt 10 percre hűtőbe tesszük. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és jó alaposan...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA vizet a fahéjjal és a cukorral 15 percig forraljuk. Ha elérte a kellő sűrűséget, kis lyukú szűrőn keresztül tisztára mosott üveg(ek)be öntjük. Tipp: hűvős helyen a nyírfacukor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kápia paprikákat tegyük tepsibe és 180-200 fokon süssük meg, amíg elkezdenek feketedni. Tegyük egy tálba és fedjük be folpackkal a tetejét, hagyjuk kihűlni. Ezután hámozzuk le a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőkészítés: A paprikákat (kb. 8 db) 200 C-on 20 -25 percig süssük, majd takarjuk le alufóliával, és ha langyos, húzzuk le a bőrét, vágjuk apró kockákra. Elkészítés: A hagymát vág...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű