Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Paprika lekvár


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 kg kápia, paradicsom- vagy piros kaliforniai paprika, 1 csípős paprika, 1 citrom, 3 evőkanál ecet, 10 dkg cukor, 2 teáskanál pektin

Elkészítés:


A paprikalekvárhoz először meg kell sütnünk a megmosott paprikát. A paprikákat - a csípőset is - sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd jó forró sütőbe toljuk. 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. A sült paprikát vegyük ki a sütőből, és amikor már meg tudjuk fogni – kicsit kihűlt –, akkor a héját húzzuk le, a csumáját szedjük ki, és a paprikahúst tegyük egy lábasba. Kézi mixerrel pürésítsük.
A pürét tegyük fel főni, de lassan, folyamatosan kevergetve főzzük, sózzuk meg, öntsünk bele citromlevet, egy kevéske ecetet (pl. alma ecetet, fehér borecetet). A cukrot egy kis edényben keverjük el a pektinnel – mely egy természetes zselésítő anyag –, majd adjuk a paprikaszószhoz, be fogja sűríteni. Alaposan kevergessük el, forraljuk ki.
A még forró lekvárt tölcséren keresztül tisztára mosott üvegekbe szedjük, a tetőt azonnal rácsavarjuk, majd az üvegeket 5 percre a fejük tetejére állítjuk. Így biztosítjuk, hogy a lekvár tartósítószer nélkül is elálljon.
Tipp: adhatjuk sajtokkal, pástétommal, szendvicshez, vagy grillezett húsok, halak és zöldségek mellé. Összekeverhetjük forró főtt tésztával, így pillanatokat alatt kész az ebéd.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kaldenekker György receptje

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mamika
CSILIZSELÉ
CSILIZSELÉ

A paprikákat megmostam, szárazra töröltem, majd gumikesztyűt húzva a csiliknek eltávolítottam a szárrészét, és felvágva eltávolítottam a magokat. A kápia paprikát – kics...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Janee
Retro tartármártás
Retro tartármártás

Egy tálba öntsünk össze minden hozzávalót, és egy habverő segítségével keverjük jól össze. A mennyiségek saját ízlésünknek megfelelően változhatnak, ha sűrűbb mártást szeretnénk,...

Elkészítési idő: 5 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Cukkinis-paradicsomos tészta
Cukkinis-paradicsomos tészta

A tejföl t összekeverjük a lereszelt fokhagymával, a sóval és a tárkonnyal és bazsalikommal. A cukkinit és a paradicsomot felkockázzuk. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a vaja...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Szilvamártás krumplisgombóccal
Szilvamártás krumplisgombóccal

A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük, és hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát, a tojást, kevés sót, és addig morzsolgatjuk, gyúrjuk, amíg összeáll a té...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk