Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Szabolcsi almás máktorta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
8 tojásfehérje
15 dkg nyírfacukor
32 dkg darált mák
az almás réteghez:
50 dkg alma tisztítva mérve
1 citrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
a vaníliás krémhez:
5 tojássárgája
1 l tej (1,5 %-os)
20 dkg nyírfacukor
12 dkg kukoricakeményítő
4 dl tejszín alaposan behűtve
2 vaníliarúd kikapart magja
1 citrom reszelt héja
a díszítéshez:
2 kisebb alma
1 citrom leve
kevés darált mák

Elkészítés:


Először a kétféle krémet készítjük el, így van idejük kihűlni.

Lereszeljük az almát, és a citromlével, fahéjjal elkeverve kissé megpároljuk.

Nagyobb lábosban melegíteni kezdünk 7 dl tejet a vaníliamagokkal. Kikeverjük a tojássárgákat a nyírfacukorral, a keményítővel, a reszelt citromhéjjal, és a fokozatosan adagolt további 3 dl tejjel. A forró tejből egy-két merőkanálnyit a tojássárgához vegyítünk, majd az egészet a lábosba öntjük, és folytonos kevergetéssel besűrítjük. Még forrón áttörjük egy szitán, így szép sima krémet kapunk. Időnként megkeverve hűlni hagyjuk.

A díszítéshez szánt almából vékony gerezdeket vágunk, és kevés citromos vízben 1-2 percig pároljuk, majd leszűrjük és félretesszük.

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és három sütőpapírra 26 cm átmérőjű kört rajzolunk.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a fokozatosan adagolt nyírfacukorral tovább habosítjuk. A darált mákot óvatosan, fakanállal forgatjuk bele a tojáshabba. Három részre osztjuk a masszát, és egyenletesen elkenjük a sütőpapírra rajzolt körökön. Egyenként kisütjük a lapokat, egy lap sütési ideje nagyjából 15 perc. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni őket.

A tejszínt habbá verjük, és a kihűlt vaníliakrémbe keverjük.

Az első tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, tortatálra tesszük, és megkenjük a vaníliakrém felével. Rátesszük a második lapot, és elkenjük rajta a párolt almát. Erre kerül a harmadik lap, majd vaníliakrémmel bevonjuk az egész tortát. A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a tortát krémrózsákkal díszítjük. Mindegyik rózsára egy-egy vékony almacikket teszünk, és a torta oldalát kevés darált mákkal tapasztjuk körbe.

A kész tortát legalább 6-8 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: 12 szeletre vágva: 1 szelet 435 kcal és 32 g CH van benne. 16 szeletre vágva: 1 szelet 326 kcal és 24 g CH van benne.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Gyuszi
Lajcsi szelet
Lajcsi szelet

A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz fölött 5 percig kevergetjük és utána a lisztet hozzákeverjük és összegyúrjuk. (Elég ragadós lesz!) 3 lapot sütünk belőle. A puncs pudi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Egészség
Orrdugulás
Orrdugulás

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Főzés nélküli gyümölcsleves
Főzés nélküli gyümölcsleves

A konzerv barackot összedaraboljuk, levével együtt egy nagyobb tálba öntjük. Beleöntjük a joghurtot és a rostost is, majd jól összekeverjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erzsi
Jóféle mézes puszedli
Jóféle mézes puszedli

1. Az aszalt szilva kivételével a puszedlik hozzávalóit (liszt, porcukor, méz, olvasztott vaj, tojás, tej, sütőpor, mézeskalács fűszerkeverék) alaposan összegyúrjuk. Az így kapot...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk