menu

Családireceptkönyv.hu

Szabolcsi almás máktorta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
8 tojásfehérje
15 dkg nyírfacukor
32 dkg darált mák
az almás réteghez:
50 dkg alma tisztítva mérve
1 citrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
a vaníliás krémhez:
5 tojássárgája
1 l tej (1,5 %-os)
20 dkg nyírfacukor
12 dkg kukoricakeményítő
4 dl tejszín alaposan behűtve
2 vaníliarúd kikapart magja
1 citrom reszelt héja
a díszítéshez:
2 kisebb alma
1 citrom leve
kevés darált mák

Elkészítés:


Először a kétféle krémet készítjük el, így van idejük kihűlni.

Lereszeljük az almát, és a citromlével, fahéjjal elkeverve kissé megpároljuk.

Nagyobb lábosban melegíteni kezdünk 7 dl tejet a vaníliamagokkal. Kikeverjük a tojássárgákat a nyírfacukorral, a keményítővel, a reszelt citromhéjjal, és a fokozatosan adagolt további 3 dl tejjel. A forró tejből egy-két merőkanálnyit a tojássárgához vegyítünk, majd az egészet a lábosba öntjük, és folytonos kevergetéssel besűrítjük. Még forrón áttörjük egy szitán, így szép sima krémet kapunk. Időnként megkeverve hűlni hagyjuk.

A díszítéshez szánt almából vékony gerezdeket vágunk, és kevés citromos vízben 1-2 percig pároljuk, majd leszűrjük és félretesszük.

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és három sütőpapírra 26 cm átmérőjű kört rajzolunk.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a fokozatosan adagolt nyírfacukorral tovább habosítjuk. A darált mákot óvatosan, fakanállal forgatjuk bele a tojáshabba. Három részre osztjuk a masszát, és egyenletesen elkenjük a sütőpapírra rajzolt körökön. Egyenként kisütjük a lapokat, egy lap sütési ideje nagyjából 15 perc. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni őket.

A tejszínt habbá verjük, és a kihűlt vaníliakrémbe keverjük.

Az első tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, tortatálra tesszük, és megkenjük a vaníliakrém felével. Rátesszük a második lapot, és elkenjük rajta a párolt almát. Erre kerül a harmadik lap, majd vaníliakrémmel bevonjuk az egész tortát. A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a tortát krémrózsákkal díszítjük. Mindegyik rózsára egy-egy vékony almacikket teszünk, és a torta oldalát kevés darált mákkal tapasztjuk körbe.

A kész tortát legalább 6-8 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: 12 szeletre vágva: 1 szelet 435 kcal és 32 g CH van benne. 16 szeletre vágva: 1 szelet 326 kcal és 24 g CH van benne.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Részeges disznó
Részeges disznó

A húst szeleteld fel, végezd el az elősütést, de ezúttal a hús mindkét oldalán süljön pirosra. Ezután a szeleteket tedd egy lábasba, borsozd (esetleg még sózd is) és öntsd alá a sö...

Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Almakrémleves vaníliás habbal
Almakrémleves vaníliás habbal

Az almát megtisztítjuk, magházukat kivágjuk, cikkekre szeleteljük és a vízben feltesszük főzni. Hozzáadjuk a cukrot, kardamomot, fahéjat, vaníliát és néhány perc alatt megfőzzük....

Elkészítési idő: 5 per
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pudingos gyümölcsleves
Pudingos gyümölcsleves

Az összes gyümölcsöt levével együtt beleöntöm egy lábosba.(A barackot kisebb kockára vágom ). Teszek hozzá szegfűszeget, fahéjat / ez lehet egész, illetve őrölt is ízlés szerint /,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Őszibarack krémleves
Tünde Kedvelnék
Őszibarack krémleves

Húzzuk le a barackok héját, vegyük ki a magjukat. Negyed részét apró kockákra vágjuk, üvegtálba téve a cukor felével meghintjük, és egy órára lehűtjük. A többi barackot darabokra v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk