Sem nem olcsó, sem nem gyors, de nagyon finom. Ez az eredeti bolognai lasagne (lasagne alla bolgnese) receptje, ami lasagne tésztából, eredeti bolognai szószból, parmezán sajtból és besamel mártásból áll. A fenti összegből, amiből ez a recept kihozható kb. 2100 Ft volt a bolognai szósz, 500 Ft a besamel mártás és 2240 Ft a tészta és a sajt. Ez persze nem a legolcsóbb, de ha kiszámoljuk, egy adag kb. 600 Ft-ra jön ki, és olyan finom ételt kapsz, ami után sok étterem főszakácsa is csak epekedve vágyakozna, akkor talán már nem is annyira drága.
Nemzeti ételek gasztroblog » Olasz receptek » Bolognai lasagne
Szerző: Szilágyi Balázs Olasz receptek • Receptek • Húsos receptek • Egytálétel
Bolognai lasagne
Magyar neve:
Bolognai lasagne
Eredeti neve:
Lasagne alla bolognese
Származás:
Olaszország - Emilia-Romagna
Hány adag?
8 személyre
Kb. ár:
4840 Ft
Előkészítési idő:
15 perc
Pihentetés / kelesztés:
10 perc
Főzési / sütési idő:
1 óra 00 perc
Összesen:
1 óra 25 perc
Bolognai lasagne hozzávalók:
Besamel mártás 1 l tejből
Bolognai szósz 500 g húsból
200 g parmezán sajt
350 g lasagna tészta
Sem nem olcsó, sem nem gyors, de nagyon finom. Ez az eredeti bolognai lasagne (lasagne alla bolgnese) receptje, ami lasagne tésztából, eredeti bolognai szószból, parmezán sajtból és besamel mártásból áll. A fenti összegből, amiből ez a recept kihozható kb. 2100 Ft volt a bolognai szósz, 500 Ft a besamel mártás és 2240 Ft a tészta és a sajt. Ez persze nem a legolcsóbb, de ha kiszámoljuk, egy adag kb. 600 Ft-ra jön ki, és olyan finom ételt kapsz, ami után sok étterem főszakácsa is csak epekedve vágyakozna, akkor talán már nem is annyira drága.
A felhasznált alapanyagokról:
A besamel mártás receptjét itt olvashatod. Hígabb besamelt használj, tehát csapott vagy éppen hogy púpozott evőkanál liszttel számolj.
Az eredeti bolognai szósz receptjét itt olvashatod. 250 g sertés- és 250 g marhahússal számolj, ebből kb. 1 kg szósz lesz.
Eredeti parmezán sajttal lesz az igazi. Ha helyettesíted, akkor minél erősebb ízű és minél keményebb sajtot válassz (pl. a valamivel olcsóbb Grana Padano, esetleg Emmentáli).
Lasagne tésztából tojásos, jó minőségűt válassz, vagy ha van tésztakészítő géped, te magad is elkészítheted. Barilla és Gyermelyi tekintetében jó tapasztalatom van. Fontos, hogy ehhez a recepthez egyáltalán nem kell a tésztát előre megfőzni, tehát teljesen nyers állapotban tedd bele. A besamel és a bolognai szósz nedvességtartalma fogja megpuhítani (ezért kell hígabb besamel).
Ebből a mennyiségből egy kb. 25×35 cm-es tepsiben 4 réteg tésztából álló bolognai lasagne-t tudsz kihozni. Ha először csinálod, akkor érdemes a hozzávalókat a rétegzés előtt legalább szemre kisebb adagokra osztanod, mert első ránézésre nagyon kevés kell a besamelből és a bolognai szószból egy-egy réteg közé, és nagyon sok a sajtból. 4 réteg tészta esetén 5 részre oszd a húst (az alsó réteg tészta alá is kerül belőle), 4 részre a besamelt és szintén 5 részre a sajtot (az utolsó réteg, vagyis a teteje dupla sajtos legyen, hogy szépen megpiruljon).
Bolognai lasagne recept
Készítsd el a bolognai szószt. Ennek a főzése majdnem 3 órát vesz igénybe, tehát előre kell gondolkoznod. Akár hetekkel előre is megfőzheted, mélyhűtőben tárolható. A recept tetején megadott elkészítési időben sem a bolognai szósz, sem a besamel elkészítési ideje nincs benne.
Bolognai lasagne elkészítése 1. - bolognai szósz
Igazi, eredeti bolognai szósz spagettire, lasagnaba.
Készítsd el a besamel mártást.
Bolognai lasagne elkészítése 2. - besamel mártás
Besamel mártás
Reszeld le a sajtot.
A bolognai lasagne összeállításához egy nagy, négyszögletes tepsiben rétegezd a hozzávalókat. Először vajazd ki a tepsit, aztán egy kevés bolognai szósszal kend ki az alját.
Bolognai lasagne elkészítése 3 - rétegzés tepsiben
A kivajazott tepsibe vékonyan teríts egy réteg ragut
Tegyél rá egy réteg tésztát. Rendezd úgy el, hogy befedje az egész tepsit. Valószínűleg nem fogod tudni egész lapokból kirakni, nyugodtan tördelj fél, negyed vagy még kisebb darabokat, és ezekkel rakd ki a formát. Nagyon ne fedjék egymást a tésztalapok, mert akkor nem biztos, hogy átfőnek.
Bolognai lasagne elkészítése 4 - tészta réteg
Mintha kirakós játék lenne, úgy rétegezd a tésztát
Kend be a tésztát besamellel. Fontos, hogy mindenhol fedje, mert különben nem puhul meg.
Bolognai lasagne elkészítése 5 - kendd be besamellel
Mindenhová kerüljön besamel, hogy megpuhuljon a tészta
Tegyél rá egy réteg húst, és ezt is kend el.
Bolognai lasagne elkészítése 6 - bolognai szósz a besamelre
Bolognai szósz a besamelen
Terítsd be egy jó adag reszelt sajttal.
Bolognai lasagne elkészítése 7 - parmezán
Eredeti parmezán a legjobb bele
Folytasd a rétegezést. A tetejére besamellel elkevert bolognai mártás kerüljön, és ezt szórd meg dupla adag sajttal.
Bolognai lasagne 8 - utolsó réteg
A teteje
Bolognai lasagne elkészítése 9 - tetejére parmezán kerül
Dupla adag sajttal szórd meg
Tedd be 180 fokra előmelegített tepsibe, és kb. 60 percig süsd. A bolognai lasagne akkor van kész, ha hullámosra fodrozódik a tészta, és szép barnás-piros ropogósra sül a sajt a tetején.
Bolognai lasagne elkészítése 10 - ropogósra sült a teteje
Kész
Bolognai lasagne tálalása
Ha kész, vedd ki a sütőből és pihentesd 10 percig. Négyszögletes adagokat vágj belőle, úgy tálald. Melegen, frissen a legjobb, de másnap sem utolsó. Nálunk tovább sosem áll el, annyira eteti magát.
Szerintem egyébként az eredeti bolognai lasagne annyira laktató, hogy önálló fogásként is megteszi. Mi szeretjük valamilyen friss salátával enni, akkor kevésbé telíti el az embert.
Jó étvágyat!
Eredeti bolognai szósz
Nemzeti ételek gasztroblog » Alapreceptek » Eredeti bolognai szósz
Szerző: Szilágyi Balázs Alapreceptek • Legjobb receptek • Olasz receptek • Receptek • Húsos receptek
Eredeti bolognai szósz
Magyar neve:
Bolognai szósz
Eredeti neve:
Ragù alla bolognese
Származás:
Olaszország - Emilia-Romagna
Kb. ár:
2100 Ft
Előkészítési idő:
15 perc
Pihentetés / kelesztés:
00 perc
Főzési / sütési idő:
2 óra 20 perc
Összesen:
2 óra 35 perc
Bolognai szósz hozzávalók:
1 közepes fej hagyma
1 szál sárgarépa
1 szál halványító zeller (szárzeller)
250 g darált sertéshús
250 g darált marhahús
100 g pancetta (húsos szalonna)
1 pohár vörösbor (2 dl)
1 pohár zsíros tej (2 dl)
30 g sűrített paradicsom
250 ml alaplé
3 evőkanál olívaolaj
50 g vaj
só
bors
A bolognai szósz tekintetében sok félreértés lehet, vajon eredeti vagy nem eredeti a recept? Bolognai spagettit ugyanis szerintem mindenki evett, vagy legalábbis azt hitte. Azok a paradicsomos szószok, amiket a világ legkülönbözőbb részein ezzel a névvel illetnek ugyanis sokszor köszönő viszonyban sincsenek az eredeti, bolognai változattal.
Talán meglepő, de az eredeti bolognai szósz receptjében arányait tekintve kevés paradicsom van, összetéveszthetetlen ízét a szalonna-sertéshús-marhahús hármasa és a vörösbor utánozhatatlan aromája biztosítja. Amire pedig az ember nem gondol, az igazi bolognai szószban a són és a borson kívül semmilyen fűszer sincs, viszont van benne, ki nem találnád, tej.
Bolognai szósz recept
Az eredeti bolognai szósz elkészítéséhez először egy konyhai turmixgép vagy aprítógép segítségével aprítsd fel a répát, hagymát és zellert egészen apró, pürészerű állagúra. Ha nincs ilyen géped, akkor apró lyukú reszelőn reszeld a zöldségeket.
Hagyma, répa, halványító zeller
Szintén aprítsd fel, vagy daráld le ha van húsdarálód a szalonnát. Ha nem elég éles az aprítógéped kése vagy kicsi a teljesítménye, akkor ez gondot okozhat. Ilyenkor előtte késsel apró, fél cm-es kockákra vágd föl a szalonnát, és úgy tedd a gépbe. Aprító- vagy daráló gépezetek hiányában próbáld meg nagyon apróra vágni, vagy esetleg a henteseddel ledaráltatni.
Darált húsos szalonna
Olvaszd fel a vajat az olajban, és erős tűzön párold meg benne a zöldségkeveréket kb. 15 percig, amíg minden leve elfő.
Olíva olaj és vaj
Párold meg a zöldségeket a zsíradékon
Tedd bele a szalonnát és a darált húsokat. Keverd el és közepes lángon, fedő nélkül párold 30 percig, amíg zsírjára nem sül.
Tedd bele a szalonnát
Tedd bele a darált húsokat is
Süsd zsírjára
Öntsd föl a borral, és párold kb. 5 percig.
Párold a borral 5 percig
Keverd bele a paradicsomot. Ezt kétféleképpen teheted. Ha sűrített paradicsomot használsz, ahogy a hozzávalóknál írtam, akkor hígítsd előbb az alaplével, úgy öntsd a bolognai szószba. Ha konzerv paradicsomot, akkor öntsd bele magában, ilyenkor nem kell hozzá alaplé. Ehhez a mennyiséghez a fent megadott sűrített paradicsom és alaplé 300 g konzerv paradicsommal helyettesíthető. Sózd, borsozd ízlés szerint.
Tedd bele a paradicsomot
Főzd a bolognai szószt másfél órán keresztül enyhe-közepes lángon, időnként megkeverve. Az elpárolgott folyadékot közben pótold, vízzel vagy alaplével.
Főzd másfél órát
A vége felé apránként öntsd bele a tejet. Ezzel elég egyszer felforralnod. Fontos, hogy zsíros tejet használj, sok receptben egyenesen főzőtejszínt írnak. Én 1:4 arányban tejszínt és teljes tejet teszek bele.
Végül a tejjel főzd készre
Bolognai szósz felhasználása
A bolognai szósz az olasz tészták kitűnő kísérője. Egyrészt a klasszikus bolognai spagetti kelléke, ahol a kifőtt spagetti tésztához adják és megszórják némi parmezán sajttal. Én javaslom kipróbálni pennével is, azzal a tésztafajtával, amit különösen ajánlanak a darabosabb szószokhoz. (Olasz tésztákról írt bejegyzésem itt olvashatod.) A bolognai szósz nem utolsó felhasználási módja a bolognai lasagna, én is ehhez készítettem most, így várható ennek a receptnek a megjelenése is. Update: az eredeti bolognai szósz receptjének publikálása óta elkészült a bolongai lasagne recept is!
Mivel az eredeti bolognai szósz esetében nem egy pár perc alatt összedobható ételről van szó, ezért javaslom, hogy mindig nagyobb mennyiséget készíts. Én pl. a fenti képeken az itt megadott négyszeresét főztem. Könnyen eltartható műanyag dobozban a mélyhűtőben, és onnantól már pár perc alatt az asztalra varázsolható pl. az ízletes bolognai spagetti.
Egyébként az olaszok is így tárolják. Nagy mennyiségben lefőzik, és a mélyhűtőből mindig elővesznek egy adagot, amikor éppen ezt szeretnének vacsorára. Persze szigorúan csak kis adagot, mert ugye ők a tésztát még otthon is csak előételként eszik. Így ez a mennyiség akár egy tíztagú olasz család vacsorájához is megteszi.
Bolognai szósz változatok
A bolognai szószt is sokféleképpen lehet elkészíteni, mint szinte bármelyik ételt, de a hagyományos receptek többségével ellentétben az Olasz Főzőakadémia (Academia Italiana della Cucina) 1982-ben megalkotta a hivatalos receptjét is. Ezt én nem találtam meg az interneten, de ha a mennyiségek nem is pontosan az itt megadottak, a hozzávalók tekintetében nem lehet eltérés.
Magyar konyhában talán a pancetta és a szárzeller lehet ritka hozzávaló. Az előbbi nyugodtan helyettesíthető valamilyen jobb minőségű, húsos szalonnával (ha hasaalja szalonna, akkor tulajdonképpen pancettáról beszélünk a fűszerezéstől eltekintve), míg az utóbbi, a szárzeller a nálunk inkább használt zellergumóval. Én a gumót nem darálnám bele a bolognai szószba, hanem nagyobb darabban főzném, és a végén kivenném. De ha az igazi, bolognai ízt akarod megízlelni, akkor javaslom egy jobb zöldségesnél vagy egy nagyobb hipermarketben a szárzeller beszerzését.
Amit viszont nem cserélnék semmi másra, az igazi ízhez elengedhetetlen szalonna-sertéshús-marhahús hármast, ami nélkül csak gyenge utánzat lesz a bolognai szósz. Megpróbálható csak az egyik fajta húsból is, és persze úgy is finom lesz, de ez a trió és a zöldségek együtt adják neki az utánozhatatlan zamatot.
Főzd meg, próbáld ki te is az eredeti bolognai szósz receptet! Jó étvágyat hozzá!
Sem nem olcsó, sem nem gyors, de nagyon finom. Ez az eredeti bolognai lasagne (lasagne alla bolgnese) receptje, ami lasagne tésztából, eredeti bolognai szószból, parmezán sajtból és besamel mártásból áll. A fenti összegből, amiből ez a recept kihozható kb. 2100 Ft volt a bolognai szósz, 500 Ft a besamel mártás és 2240 Ft a tészta és a sajt. Ez persze nem a legolcsóbb, de ha kiszámoljuk, egy adag kb. 600 Ft-ra jön ki, és olyan finom ételt kapsz, ami után sok étterem főszakácsa is csak epekedve vágyakozna, akkor talán már nem is annyira drága.
A hozzávalókat összekeverjük, majd kevés olajon serpenyőben megsütjük. Sütés közben néhány percenként megkavarjuk, fakanállal kisebb darabokra szaggatjuk. Eperdzsemmel tálaltam.
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA kenyérpizzához a lisztből, a sóból, a tejből és a tojásból csomómentes palacsintatésztát keverünk. Egy nagy sütőtepsit vékonyan meglocsolunk olajjal és elhelyezzük rajta a szele...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 fej apróra vágott vöröshagymával a malachúsból pörköltet készítünk, félretesszük. A húsos szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük, félretesszük. 1 nagy fej vöröshagymát fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A csicseriborsót beáztatjuk egy éjszakára, másnap lecsöpögtetjük, aprítógépben finomra daráljuk. 2. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű