Nagyszüleink étke volt:
A hagymatokány egyszerű, laktató, régi falusi étel, valódi finomság. A hozzávalókat megtermelte, előállította a gazdálkodó szegény ember a portáján.
Csupán szalonna, zsír, hagyma, tejföl, liszt kellett hozzá, ráadásul gyorsan elkészült. Igaz a bölcs mondás, miszerint a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak közé tartoznak. Ezért is van sok helyütt nagy keletje az ilyen és hasonló – gránátos kocka, kolbászos lecsó, tejfölös kenyérlángos, cicege – étkeknek. De maradjunk a hagymatokánynál, lássuk, miből áll és hogyan készíthetjük el.
Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma, 1 ek. zsír, szalonna kockára vágva ízlés szerint, 1 ek.liszt, só, bors, pirospaprika, 2 dl tejföl.
Köretnek főtt rizs, sült virsli, főtt tojás adható hozzá, de adhatjuk feltétként főzelékhez is…
A kockára vágott szalonnát zsíron kiolvasztjuk, majd a karikára vágott vöröshagymát rászórjuk és üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk liszttel és a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Kevés vízzel elhabarjuk a tejfölt, a paprikás hagymára öntjük, és épp csak összerottyantjuk a tűzhelyen.
Jó étvágyat!
1. Egy konyhai aprítógépbe tegyük bele a mozzarellát lé nélkül - a súly is így értendő. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt is. 2. Mehet bele a tojás, liszt, apró csipet só, bors, fri...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA sajtot úgy rántom ki, hogy panírozom a szokásos módon, de a tojásba és a prézlibe kétszer. Majd beteszem a fagyasztóba kb. 15-percre és utána sütöm. Köretnek sült krumplit sütöt...
Elkészítési idő: 30-perc Nehézség: KönnyűA rizst szokásos módon megfőzzük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, lepirítjuk rajta az apróra vágott gyömbért, fokhagymát, és rádobjuk a felszeletelt hagymát, chilipelyhet. K...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk, majd golyókat formálunk a tésztából, amelyeket végül forró olajban aranybarnára sütünk. Bármilyen sajtot használhatunk, akár vegyesen is! Szerintem a l...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű