Nagyszüleink étke volt:
A hagymatokány egyszerű, laktató, régi falusi étel, valódi finomság. A hozzávalókat megtermelte, előállította a gazdálkodó szegény ember a portáján.
Csupán szalonna, zsír, hagyma, tejföl, liszt kellett hozzá, ráadásul gyorsan elkészült. Igaz a bölcs mondás, miszerint a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak közé tartoznak. Ezért is van sok helyütt nagy keletje az ilyen és hasonló – gránátos kocka, kolbászos lecsó, tejfölös kenyérlángos, cicege – étkeknek. De maradjunk a hagymatokánynál, lássuk, miből áll és hogyan készíthetjük el.
Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma, 1 ek. zsír, szalonna kockára vágva ízlés szerint, 1 ek.liszt, só, bors, pirospaprika, 2 dl tejföl.
Köretnek főtt rizs, sült virsli, főtt tojás adható hozzá, de adhatjuk feltétként főzelékhez is…
A kockára vágott szalonnát zsíron kiolvasztjuk, majd a karikára vágott vöröshagymát rászórjuk és üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk liszttel és a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Kevés vízzel elhabarjuk a tejfölt, a paprikás hagymára öntjük, és épp csak összerottyantjuk a tűzhelyen.
Jó étvágyat!
A karfiolt forró vízben főzd puhára. Egy botmixerrel vagy krumplinyomóval pürésítsd össze. Fontos, hogy a karfiolt alaposan szűrd le előtte! 2. Add hozzá a többi hozzávalót és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukkiniket nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ha fiatal cukkinik, nem fontos meghámozni, amúgy meg lehet. A lereszelt cukkinit jól besózzuk, átkeverjük a sóval és félretesszük 15 pe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsömlét beáztatjuk, a brokkolit feldaraboljuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Lecsöpögtetjük, és összeturmixoljuk, vagy krumplinyomón áttörjük. A sárgar...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat keményre főzzük. Megpucoljuk, kutterbe rakjuk, adunk hozzá szoba hőmérsékletű vajat, citrom levét, ízesítjük sóval, borssal, mustárral, lepürésítjük. A végén lehet hozz...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű