1 kg liszt,
16 dkg, cukor /8ek./,
10 dkg olvasztott margarin,
2 db tojás,
csipet só,
5 dkg élesztő,
5-6 dl tej
Töltelék
50 dkg túró,
1 citrom reszelt héja,
2 db tojás,
1 pohár 175 g tejföl,
kb 8 ek. /ízlés szerint/ cukor
Másfél dl langyos tejben 1 ek cukorral az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a lágy vajat /margarint/, 2 tojást, csipet sót, cukrot, és a felfuttatott élesztőt. A maradék tejjel jól ki dagasztjuk és a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából két cipót formálunk, egyenként kb. fél centi vékonyra kinyújtjuk és nagyobb kockára vágjuk kb, /10*10/
Elkészítjük a tölteléket
A fél kg túrót villával összetörjük, hozzáadunk 2 tojást, 1 citrom reszelt héját, 1 pohár tejfölt és cukrot ízlés szerint. Lágy folyós tölteléket kapunk. Minden kocka közepére egy evőkanál tölteléket halmozunk, és összefogjuk batyunak. Sütőpapírral bélelt tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk.
A batyuk közeit olajjal, a tetejét tojással megkenjük. Közepesen meleg sütőbe arany barnára sütjük.
Sütési idő:20-25 perc/ tepsi/
Elkészítési idő 80 perc, ebből a mennyiségből két gáztepsi kalács van.
Jó étvágyat kívánok.
Ebbe a receptbe a melasz a színező hatása miatt került inkább, mint az íze kedvéért, ha valakinek nincs a kamrapolcon el ne rohanjon vásárolni, anélkül is tökéletes lesz. Az író s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDagasztás után a tésztát kelesztjük, majd tepsibe nyújtjuk. Nem muszáj sodrófával, csak úgy kézzel is bele lehet húzogatni a kiolajozott tepsibe. A tetejére lehet tenni hagymát, sz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókból kenyérsütőben tésztát dagasztunk és kelesztjük. 2. Ha nincs ilyen szerkezetünk, akkor az élesztőt a tejben futtassuk fel, majd tegyük a többi- időközben össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukorral felfuttatom.A többi hozzávalókat nagyobb tálba rakom a felfuttatót élesztővel kidolgozzuk a tésztánkat.Letakarva meleg helyen kelesztem.Vagy csinálhatjuk ken...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű