30 dkg liszt/10 dkg rétes+20 dkg sima/
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
20 dkg margarin
csipet só
1 tojás sárgája
vanília/van.cukor/
reszelt citromhéj
2-3 dkg szeletelt mandula
töltelék:
4-5 db alma
3-4 evőkanál citromlé
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
csipet őrölt szerecsendió
5 dkg cukor
3 evőkanál étkezési keményítő
A lisztet a margarinnal, csipet sóval és a szódabikarbónával elmorzsolom, majd hozzáadom a porcukrot, a vaníliát, a reszelt citromhéjat, a tojás sárgáját és összegyúrom, majd a hűtőbe teszem kb. fél órára. Addig elkészítem az almát.
Az almákat meghámozom, megmosom, majd 2x2 cm kockára vágom. Meglocsolom citromlével, hozzáadom az cukrot és a fűszereket, valamint a keményítőt és az egészet összekeverem.
A hűtőből elővett tészta 2/3-át kerek lappá nyújtom és egy kerek, sütőpapírral bélelt sütőedénybe helyezem, úgy hogy egy kis pereme is legyen az edény oldalán. Villával megszurkálom és előmelegített sütőben 200°C-on elősütöm, kb. 10 percig. Az elősütött tésztára elterítem az előkészített almát, majd a maradék tésztából morzsát készítek, /én káposztareszelőn lereszeltem/ és a mandulaforgáccsal, amit egy kis liszttel összekevertem, az almára szórtam. Visszatettem a sütőbe és változatlan hőmérsékletnél 30 perc alatt pirosra sütöttem.
Porcukorral meghintve tálaltam.
Egy tepsit vagy dobozt kibélelek folpackkal. Beleszeletelem az epret. A tortazselét elkészítem, ráöntöm. A túrót összetöröm a cukorral és a vaníliás cukorral. Felverem a cukrászhab...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. A töltelék hozzávalóit egy tálban, alaposan összedolgozzuk. A tészta egyik felére egymástól kellő távolságra...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, sót, puha vajat, cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot). Fokozatosan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leírás bonyolultnak tűnik, ám ez a legegyszerűbb macaron recept, amihez még cukorhőmérő sem kell. Az anyagok előkészítése nagyon fontos: a tojásfehérjéket jól záródó (műanyag) do...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Közepes