20 dkg liszt
1 csipetnyi só
1 kávéskanál cukor
1 csipetnyi szódabikarbóna
2 tojás
3 evőkanál olaj
2dl tej
2 dl buborékos víz /sima víz is jó/
A tojásokat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, olajat,a szódabikarbónát és jól kikeverjük. Ehhez használhatunk kézi mixert, vagy drótos habverőt.
Ezt követően adunk hozzá kb 1 dl tejet, ezzel is elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és tovább keverjük. Először egy nagyon sűrű masszát kapunk, amit csomómentesre kell kevernünk, utána apránként hozzáadjuk a maradék tejet és a vizet.
A folyadékok adagolása attól is függ, hogy vékonyabb, vagy vastagabb palacsintát szeretnénk sütni.
A sütéshez legjobb a teflon sütő, melyet beolajozunk, felforrósítjuk, majd egy kis merőkanál tésztát csurgatunk bele, közben a serpenyőt forgatjuk, hogy a tészta kitöltse a serpenyőt.
Az első oldalát kb 1 percig sütjük, majd egy fa spatulával /lapos fakanál/ a széleit fellazítjuk, alányúlunk és megfordítjuk.
A másik felét már elég rövidebb ideig sütni. Ha megsült kicsúsztatjuk a serpenyőből és a továbbiakban ugyan így folytatjuk a palacsintasütését, amíg van tésztánk.
A palacsinták töltése nagyon sok mindennel történhet, kinek milyen hozzávalója van otthon.
Lehet kakaós, fahéjas, nutellás, lakváros, túrós, diós, pudingos stb.
A megtöltött palacsintát sokféle módon tálalhatjuk. Díszíthetjük csokiöntettel, tejszínhabbal és kinek mit diktál a fantáziája.
A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, és villával összetörjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és belereszeljük a hagymát. Habosra keverjük a vajat, a tejfölt és a mustárt,...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűFelfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben, cukorral. (10 perc) Egy mély tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a sót, élesztős tejet. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy lágy tésztát k...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA csirkemellet megmossuk, felcsíkozzuk, és 2 ek olajjal, sóval, borssal, jó sok bazsalikommal összekeverjük. A burgonyát meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, és megfűszerezzük úgy, min...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szobahőmérsékletű lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet kézmelegre melegítjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, a tojá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű