5 tojás
5 evőkanál cukor /én kristályt használok/
5 evőkanál grízes liszt /rétesliszt/
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipetnyi só
a töltelékhez lekvár, vagy főzött krém /ki mit szeret/
.
A tojásokat a cukorral, sóval habosra verem. Addig verem, amíg az ujjamat beledugva nem cseppen le a kezemről.
Ezt követően kanalanként hozzáadom a szódabikarbónával elkevert lisztet. Mivel együtt verem fel, nem kell vigyázni arra, hogy összetöröm, ezért továbbra is kézi mixerrel keverem.
A sütőt előmelegítem, majd a tésztát zsírozott, lisztezett /esetleg sütőpapírral bélelt/ nagy gáz tepsibe öntöm és kb. 180-200°C-n megsütöm, nagyjából 15-20 perc, de sütőnként változó lehet A sütő ajtaját az első 10 percben nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!
Amíg a tészta sül, addig előkészítek egy hosszúkás konyharuhát és liszttel megszórom, majd a megsült tésztát erre borítva, a konyharuha másik felét ráhajtva feltekerem és így hagyom kihűlni.
Amikor kihűlt kitekerem és tetszés szerinti töltelékkel megtöltöm, majd összetekerem.
Porcukorral meghintem a rudat, majd szeletelés után tálalom.
Jelen esetben saját főzésű málna lekvár a töltelék.
Én így tanultam meg piskótát készíteni, hogy együtt verem fel az egész tojásokat a cukorral! Arra kell figyelni, hogy a tojások ne legyenek hidegek, ha mégis akkor vesszük ki a hűtőből, akkor egy kis ideig a cukrot hozzáadva hagyjuk állni és utána kezdjük el felverni.
A szokottaktól eltérően nem vizes, hanem száraz konyharuhára borítom, melyet előzőleg kicsit megszórtam liszttel. Ezt a tanácsot én is most kaptam egy kedves ismerősömtől, így nem húzta le a konyharuha a tészta felső rétegét a tésztának, mint korábban.
Piskóta elkészítése: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat fele cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a kakaót és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 8 tojásfehérjét habbá verjük, amikor már kezd sűrűsödni a hab fokozatosan adagolva hozzáadjuk a 35 dkg kristálycukrot, majd a 2 ek étkezési keményítőt is, valamint, amikor már s...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KözepesA 10 dkg kakaót a 16 dkg cukorral, 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzzük. A tűzről levéve gyorsan belekeverjük a vajat. Majd megkenjük a tortát, vagy más süteményeket amiket mázzal szer...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és egy sütőformában elsimítjuk. 160 fokos sütőbe tesszük 4-6 percre. Figyeljünk...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes