5 tojás
5 evőkanál cukor /én kristályt használok/
5 evőkanál grízes liszt /rétesliszt/
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipetnyi só
a töltelékhez lekvár, vagy főzött krém /ki mit szeret/
.
A tojásokat a cukorral, sóval habosra verem. Addig verem, amíg az ujjamat beledugva nem cseppen le a kezemről.
Ezt követően kanalanként hozzáadom a szódabikarbónával elkevert lisztet. Mivel együtt verem fel, nem kell vigyázni arra, hogy összetöröm, ezért továbbra is kézi mixerrel keverem.
A sütőt előmelegítem, majd a tésztát zsírozott, lisztezett /esetleg sütőpapírral bélelt/ nagy gáz tepsibe öntöm és kb. 180-200°C-n megsütöm, nagyjából 15-20 perc, de sütőnként változó lehet A sütő ajtaját az első 10 percben nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!
Amíg a tészta sül, addig előkészítek egy hosszúkás konyharuhát és liszttel megszórom, majd a megsült tésztát erre borítva, a konyharuha másik felét ráhajtva feltekerem és így hagyom kihűlni.
Amikor kihűlt kitekerem és tetszés szerinti töltelékkel megtöltöm, majd összetekerem.
Porcukorral meghintem a rudat, majd szeletelés után tálalom.
Jelen esetben saját főzésű málna lekvár a töltelék.
Én így tanultam meg piskótát készíteni, hogy együtt verem fel az egész tojásokat a cukorral! Arra kell figyelni, hogy a tojások ne legyenek hidegek, ha mégis akkor vesszük ki a hűtőből, akkor egy kis ideig a cukrot hozzáadva hagyjuk állni és utána kezdjük el felverni.
A szokottaktól eltérően nem vizes, hanem száraz konyharuhára borítom, melyet előzőleg kicsit megszórtam liszttel. Ezt a tanácsot én is most kaptam egy kedves ismerősömtől, így nem húzta le a konyharuha a tészta felső rétegét a tésztának, mint korábban.
A búzadarát leöntjük a forró tejjel, majd jól elkeverjük, kissé lehűtjük. A cukrot, a darált diót, a margarint, a háztartási kekszet, és a tejes darát összegyúrjuk. Nehezen áll ös...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1/2 kiló lisztből, 7 tojássárgájával, kis sóval, 3 deka, kevés tejbe áztatott élesztővel, 3 deka porcukorral, kb. 2,5 deci tejjel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolg...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tejfölt meglangyosítjuk. Kiveszünk belőle egy decinyit, teszünk bele cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel. Eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA palacsintákat kisütjük. Egy kapcsos tortaformát folpackkal kibélelünk. A kávét összekeverjük a rumaromával. A babapiskótákat megmártogatjuk a rumos kávéban(ne áztassuk el). Kirak...
Elkészítési idő: 180 perc Nehézség: Könnyű