5 kg zsírszalonna
1 dl víz
1.5 dl tej
A zsírszalonnát megkapargatom, így a rajta lévő szennyeződést eltüntetem, majd
kockákra vágom /kb 3X3 cm/
Ezt a mennyiséget 2 nagyobb /6 l-es/ lábosba rakom és felteszem a tűzhelyre.
Fele-fele arányban ráöntöm a vizet és közepes tűznél, folyamatosan kevergetem,
ügyelve arra, hogy le ne égjen..
Egy idő után a víz elpárolog és elkezd kisülni a zsír belőle.
Amikor már összeesett a két edényben lévőket egybe öntöm és így folytatom a sütést.
Amikor a gyöngyözést abba hagyta, leszedem a már kisült zsírt, szűrőt használok, hogy
ne kerüljön a zsírba semmi. /kb. 4 l lesz/
Az edényben maradt töpörtyűre, /óvatosan, mert kifuthat/, ráöntöm a tejet és pirosra sütöm.
A hőmérsékletet csökkentem, mert ilyenkor már nagy a leégés veszélye.
Addig pirítom, míg a megfelelő színt el nem éri, akkor lezárom a hőt alatta.
A töpörtyűket kiszedem, majd megsózom.
Az edényben maradt, már kissé barna, tejes zsírt egy külön edénybe teszem. Ez a zsír kiválóan
használható főzéshez, hús sütéshez. Az edény aljára le ülepedett törmelékes zsír nagyon jó
akár zsíros kenyérnek, akár pogácsa sütés alapanyagának.
A töpörtyű, akár még melegen, főtt krumplival, lila hagymával, pompás reggeli lehet.
A hideg töpörtyű, némi zöldséggel kiegészítve tálalható reggelire, vagy hideg vacsorára.
A túrót keverőtálba teszünk és hozzáöntjük a búzadarát. A tojásokat szétválasztunk és a sárgáját szintén a túróhoz adjuk, valamint a sót és a porcukrot is. Egy csipet sóval a tojás...
Elkészítési idő: 40 percA vizet beleöntjük egy kis lábasba, hozzáadjuk a margarint, kakaót és összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát és a cukrot, majd jól összekeverjük. Ut...
Elkészítési idő:Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. Egy edénybe szitáljuk a lisztet, és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, az olajat. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helye...
Elkészítési idő: