fejenként 2 db krumpli /közepes/
10 dkg húsos szalonna /bacon, kolozsvári/
5-10 dkg sajt
1 kis fej hagyma /lehetőség szerint lila/
só
néhány csepp olaj
A krumplikat /nem kell meghámozni/ kefével alaposan megsúroljuk, majd bevagdaljuk a tetejétől az alja felé, ügyelve arra, hogy az alsó résznél a héját nem vágjuk át, mert akkor szétesik.
A szalonnát, a hagymát, és a sajtot /itt a sajt elhagyható/ vékony szeletekre vágjuk és betöltjük a krumpli réseibe, melyet előzőleg kicsit besóztunk. Egy sütőedénybe tesszük a krumplikat és a tejére csepegtetünk az olajból, öntünk alá egy kis vizet, majd alufóliával befedve a sütőben kb 30 percig sütjük.
Ezt követően a sütőből kivesszük, megszórjuk reszelt sajttal, majd visszatesszük a sütőbe és pirosra sütjük.
A hozzávalókból közepes keménységű tésztát dagasztunk, beledolgozzuk az apró kockára vágott zsemlyét, és letakarva duplájára kelesztjük. Kiborítjuk 2-3 felé osztjuk, megformázzuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát megfőzzük. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítom az olajat, ráteszem a főtt burgonyát. Lepirítom, sózom, majd megszórom petrezselyem zöldjével. Ha tavasszal készítem, a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűEgy lábasban tegyünk fel vizet forrni. Ha felforrt, adjunk hozzá egy nagy csipet sót. Amíg a víz melegszik, tegyük tálba a zabpehelylisztet, a túrót, a búzasikért, a sót és üssük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát megreszeljük, besózzuk és 1-2 órán keresztül állni hagyjuk (de akar tovább is), hogy minél több levet facsarjunk ki belőle. Kicsavarjuk, és annyi lisztet gyúrunk hozzá,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű