menu

Családireceptkönyv.hu

zsírszalonna sütése


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


5 kg zsírszalonna
1 dl víz
1.5 dl tej

Elkészítés:


A zsírszalonnát megkapargatom, így a rajta lévő szennyeződést eltüntetem, majd
kockákra vágom /kb 3X3 cm/
Ezt a mennyiséget 2 nagyobb /6 l-es/ lábosba rakom és felteszem a tűzhelyre.
Fele-fele arányban ráöntöm a vizet és közepes tűznél, folyamatosan kevergetem,
ügyelve arra, hogy le ne égjen..
Egy idő után a víz elpárolog és elkezd kisülni a zsír belőle.
Amikor már összeesett a két edényben lévőket egybe öntöm és így folytatom a sütést.
Amikor a gyöngyözést abba hagyta, leszedem a már kisült zsírt, szűrőt használok, hogy
ne kerüljön a zsírba semmi. /kb. 4 l lesz/
Az edényben maradt töpörtyűre, /óvatosan, mert kifuthat/, ráöntöm a tejet és pirosra sütöm.
A hőmérsékletet csökkentem, mert ilyenkor már nagy a leégés veszélye.
Addig pirítom, míg a megfelelő színt el nem éri, akkor lezárom a hőt alatta.
A töpörtyűket kiszedem, majd megsózom.
Az edényben maradt, már kissé barna, tejes zsírt egy külön edénybe teszem. Ez a zsír kiválóan
használható főzéshez, hús sütéshez. Az edény aljára leülepedett törmelékes zsír nagyon jó
akár zsíros kenyérnek, akár pogácsa sütés alapanyagának.

Trükkök, tippek, praktikák:


A töpörtyű, még melegen, főtt krumplival, lila hagymával, pompás reggeli, vagy vacsora is lehet.
Hidegen pedig, némi zöldséggel kiegészítve tálalható reggelire, vagy hideg vacsorára.

zsírszalonna sütése

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar avokádókrém
avokádókrém

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Panko morzsa
Panko morzsa

Verd fel a tojásokat és keverd össze tejföllel. Forgasd meg a besózott húsokat lisztbe, a tojásos tejfölbe, végül a panko morzsában. Helyezd a bepanírozott húsokat sütőpapírral b...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Medvehagymás tojáskrém
Medvehagymás tojáskrém

A tojásokat 10 percig főzzük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk. A hozzávalókat a metélőhagyma kivételével összeturmixoljuk, sóval, borssal ízesítjük. A tetejére szórjuk a zöldhagymát f...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Sörös pác
Sörös pác

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk