menu

Családireceptkönyv.hu

Hamis kovászos ubi


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kovászolni való uborka
Kaporszár
Fokhagyma gerezdek
Tormaszár
Tannint tartalmazó levél: szőlőlevél, szőlőkacs, tölgyfalevél, meggyfalevél

Víz

Elkészítés:


Az uborkákat megmossuk, a végeit levágjuk, és bevagdossuk.
A fokhagymagerezdeket megpucoljuk.
A tormát meghámozzuk, a szárát pedig 1 cm vékony hasábokra vágjuk.
Elkészítjük a sós oldatot: fél liter vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
Az összes hozzávalót jó szorosan üvegbe tesszük. A szőlőlevél, meggylevél stb. azért kell, hogy roppanós maradjon az uborka.
Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
2 nap után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.

Trükkök, tippek, praktikák:


Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

http://savanew.blogspot.hu/2014/06/hamis-kovaszos-uborka.html

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Imre
Káposztasaláta
Káposztasaláta

A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, negyedekbe vágjuk, majd egyesével legyaluljuk. Én uborkagyalun szoktam. Besózzuk, és hagyjuk picit állni, míg összeesik kicsit. A hagymák...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hordós Dobálós savanyúság télire
Hordós Dobálós savanyúság télire

Hidegen összekeverjük a hozzávalókat a zöldségeken kivételével, addig amíg a só és a cukor el nem olvad. - Beletesszük az uborkát, paprikát ( akár káposztával töltöttet is), fokha...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Közepes
share
Írta: Ildikó
Vera Ecetes Paprikája
Vera Ecetes Paprikája

ezt a lét ráöntjük a paprikára ,és felöntjük tiszta hideg vízzel .Másnap a levét leöntjük 1 edénybe ,majd újra visszaöntjük a paprikára lekötjük a paprikát és helyére tesszük (mele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Jobb, mint az Uncle Ben's! TEDD EL TÉLRE!
Jobb, mint az Uncle Ben's! TEDD EL TÉLRE!

Daraboljuk fel a zöldségeket. Tegyük bele a cukrot, sót, az olajat, és 45 percig főzzük. Öntsük rá az ecetet, és még főzzük 5 percig. Tiszta üvegekbe öntjük, és száraz dunsztba rak...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk