60 dkg liszt
kb 2,5 – 3 dl tej
3 dkg élesztő
1 kiskanál szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin
1 ek cukor
1 tk só
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk a tetejét kevés liszttel,majd hagyjuk felfutni.
Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, majd a felfutott élesztővel és a többi hozzávalóval puha tésztát dagasztunk.
Letakarjuk a tálat és hagyjuk kelni 30 percig. Ezután 10 részre osztjuk, gömbölyítjük őket, majd ismét letakarjuk ruhával és hagyjuk pihenni kb. 10 percig.
Az elsőt oválisra nyújtjuk, jó vékonyra, megkenjük a vajjal és feltekerjük, a többi tésztát is ugyanúgy készítjük el.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Kelesztjük kb. félórát (a kelési idő függ attól hány fok van a konyhában).
Ha marad egy kis vajunk, öntünk hozzá egy pici tejet és megkenjük vele még egyszer a kifliket.
Hideg sütőbe tesszük és 180 fokon 15-20 percig sütjük.
A lisztet tálba szitáljuk, a közepében mélyedést alakítunk ki, abba belemorzsoljuk az élesztőt, majd 1 teáskanál cukorral, 4 evőkanál langyos vízzel és egy kis liszttel simára keve...
Elkészítési idő: 115 perc Nehézség: Közepes. Tészta dagasztás a vaj/margarin utólagos hozzáadagolásával 2. Tészta érés: 35 perc 3. Tészta osztása, mérése: 5x120g 4. Tészták felgöbölyítése 5. Felvert tojással való átkené...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Könnyű42.5 g friss élesztő 9.5 dl meleg víz 2 evőkanál cukor 4 csésze búzaliszt 8 csésze fehér rozsliszt 4 csésze búzaliszt 2 evőkanál só 1 teáskanál cukor 2 csésze meleg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy 20×20 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a tepsi szélén (ennél fogva emeljük majd ki a sütit). 2. A...
Elkészítési idő: kb 1 óra Nehézség: Könnyű