Egy tökéletes mákos kalács receptet hozok Nektek!Nagyon szeretjük☺
Mákos kalács
Hozzávalók:
Tészta:
1/2 l tej
10 dkg zsír
5 dkg élesztő
2 ek cukor
80 dkg finomliszt
só
Töltelék:
40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek (én meggydzsemmel készítettem)
Kenéshez:
1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej
Tészta:
A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.
A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojás sárga és tej keverékével.
A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk és szép aranybarnára sütjük a kalácsokat.
Az élesztőt 1 dl langyos, cukrozott tejbe belemorzsolom és felfuttatom. A lisztet a tojással, a tejföllel, a sóval, az olajjal, a felfuttatott élesztővel és a tejjel elkeverem....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kolbászt, a lilahagymát aprítógépben összevágjuk, a főtt tojást felaprítjuk, majd az összes hozzávalóval alaposan összekeverjük. Meleg szendvicskrémnek is tökéletes, vagy friss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMinden hozzávalót belerakunk a turmix gépbe. Majd 20-25 percet a hűtőben pihentetjük hogy a chia mag megszívja magát. Tálaláskor rakunk rá kölesgolyót, almát, fahéjat.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA leveles tészta közepére rakjuk a virsliket, amiket megkenünk mustárral, ráhalmozunk sült hagymát, erre a szeletelt sajtot, majd jó pár ecetes uborkával is megkínáljuk. A virslik...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű