Családireceptkönyv.hu

Eper- bodza- vanília torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók egy 20 cm-es tortakarikához:

Vajas piskóta:
- 100 g puha vaj
- 100 g porcukor
- 100 g liszt
- 100 g tojás
- egy kezeletlen citrom héja

Bodzás vaníliamousse:
- 250 g tej
- 4-5 tányérnyi bodzavirág
- 1 rúd vanília
- 60 g tojássárgája
- 50 g cukor
- 25 g liszt
- 1,5 lap zselatin
- 150 g tejszín

Eper-bodza zselé:
- 170 g eper
- 30 g bodzaszörp
- 4 g pektin
- 1 ek. cukor

Epermousse:
- 250 g eperpüré
- 7 g citromlé
- 7 g lapzselatin
- 125 g tejszín
- 43 g cukor
- 21 g víz
- 32 g tojásfehérje

Eper-bodza glaze:
- 100 g eperpüré
- 50 g bodzaszörp
- 2 lap zselatin

- kb. fél kiló eper a torta oldalára és a tetejére

Elkészítés:


A vajas piskótához a puha vajat a porcukorral és a citrom lereszelt héjával kihabosítom, majd két-három részletben hozzádolgozom a lazán felvert tojásokat is. Végül belekeverem a lisztet. A tésztát sütőpapírra kenem ki szűk egy centi vastagon: egy 20 cm-es és egy 18 cm-es tortalapra lesz szükség. Érdemes picit nagyobbra kikenni a lapokat, majd kiszúrni a már kisült piskótából. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütöm a piskótákat, majd hagyom kihűlni.

A bodzás eperzseléhez az eperszemeket a bodzaszörppel összeturmixolom: csak nagyjából, darabosra, nem kell teljesen homogénre. Melegíteni kezdem, amikor már gőzöl, hozzáadom a cukorral elkevert pektint, majd forrástól számított egy-két percig főzöm. Ekkor egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikába öntöm, és kifagyasztom.

A bodzás-vaníliás mousse-t már a torta készítése előtti este elkezdem: a tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforralom, majd beleáztatom a bodzavirágokat, és egy éjszakán keresztül állni hagyom. Másnap a mousse-hoz leszűröm a tejet, ha kell, kiegészítem, hogy 250 gramm legyen. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel kikeverem, majd csomómentesre keverem a bodzás tejjel. Sűrű pudingot főzök belőle, majd feloldom benne a hideg vízbe áztatott zselatinlapokat. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, hozzákeverem a habbá vert tejszínt két részletben.

Az epermousse-hoz az eperpürét a citromlével forrásig melegítem, és feloldom benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. A cukorból és a vízből 120 fokos szirupot főzök. Közben elkezdem felverni a fehérjét. Mikor a szirup elérte a 120 fokot, a tojásfehérjéhez csurgatom, miközben folytatom a habbá verést - egészen addig, míg ki nem hűl, és kemény habot nem kapok. A tejszínt is habbá verem, majd a tojáshabot és a tejszínhabot is az eperpüréhez forgatom. (Ha valaki kevésbé macerás, cukorszirup nélkül készülő epermousse-t készítene inkább, ahhoz itt lehet receptet találni.)

Jöhet az összeállítás. A tortakarika aljára kerül a nagyobb piskótalap, erre jön a kifagyasztott zseléréteg. A torta oldalát szorosan kirakom félbevágott eperszemekkel, majd ráöntöm a vaníliamousse-t. Erre óvatosan rányomom a második piskótalapot, és jöhet az epermousse (én kb. 2 decinyit nem tettem rá, túl magas lett volna úgy). Hűtőbe teszem egy éjszakára a tortát.

Másnap elkészítem a glaze-t. Az eperpürét a bodzaszörppel forrásig melegítem, majd feloldom benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. Kicsit hagyom hűlni, utána elosztom egyenletesen a torta tetején. Hűtőbe teszem a tortát kb. egy órára, hogy a glaze is megkössön. 

Tálalás előtt óvatosan körbemelegítem a tortakarikát egy hajszárítóval, majd lehúzom a karikát. Eperszemekkel és bodzavirággal díszítem.

Eper- bodza- vanília torta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Mákosguba torta
Mákosguba torta

“Tészta”: A fonottkalácsot felszeleteljük, majd kb 2 cm x 2 cm-es kockákra vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk. (fehérjére nem lesz szükségünk) A tejet a cukrászhabbal és a vajja...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Joghurttorta narancsos
Joghurttorta narancsos

Keverd ossze a tojasokat a joghurttal, add hozza az edesitot, narancskivonatot es a kukoricalisztet. Ontsd bele a formaba es 180 fokon 45 percig susd.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: László
Az első tortám
Az első tortám

Elkészítési idő: sok óra volt
Nehézség: Nehéz
share
Írta: család
Charlotte torta
Charlotte torta

Egy szép félkör formájú üvegtálat kibélelek folpack fóliával. A piskótatekercset azzal a lekvárral töltöm, amit a krémtöltelékhez is használok, pl. eperlekvárral. A tekercset normá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk