menu

Családireceptkönyv.hu

Gesztenyés pávaszem


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Adag: 8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A piskótához:
10 tojás
20 dkg kristálycukor
20 dkg liszt

A krémhez:
7,5 dl tej
10 dkg keményítő vagy vaníliás pudingpor
12,5 dkg kristálycukor
1 vaníliarúd

 A vajkrémhez:
24 dkg vaj
12 dkg porcukorral kikeverve


 A gesztenyetöltelékhez:
0,5 kg gesztenyemassza,
rum,
porcukor
vaníliás cukor ízlés szerint

 A tejszínhabkrémhez:
8 dl tejszín
5 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor

 Díszítés: gesztenyeszórás, csokoládédísz

Elkészítés:


A piskótához a tojások sárgáját a cukor ¼ részével habosra keverjük. A maradék cukorral felverjük a fehérjét. A cukrot rögtön az elején beletesszük, így a habunk egy kicsit lágyabb, krémesebb lesz. Ezután a habot óvatosan belekeverjük a sárgájába, majd hozzászitáljuk a lisztet is. Ha elkészültünk, a piskótamasszát egy nagyobb tepsire simítjuk. (A tepsit béleljük ki előtte sütőpapírral.) 12 perc alatt 170 fokon készre sütjük.

 
A krémhez fél liter tejet felteszünk forrni a cukor felével. A maradék tejbe belekaparjuk a vaníliát, és elkeverjük benne a keményítőt, valamint a megmaradt cukrot. Ha a tej felforrt, hozzáadjuk a keményítős keveréket, és jól elkeverjük. Addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután kiöntjük egy fémlapra, lesimítjuk és frissen tartó fóliával letakarjuk, végül hűtőbe rakjuk. Ha kihűlt, egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk.
Közben a vajat a porcukorral szintén habosra keverjük, majd a vaníliás krémhez adjuk, és elkeverjük a kettőt.
A kihűlt piskótának az 1/3-ad részét levágjuk, az lesz a sütemény talpa.
 
A maradékra rákenjük a vaníliakrém kb. felét. A krém két végére hosszában két csík gesztenyemasszát nyomunk egy habzsák segítségével. A piskóta két szélét ezután felcsavarjuk, a piskótát ráhajtva a gesztenyére. Középen hagyunk egy kis helyet, oda jön még egy csík gesztenyemassza, illetve vaníliakrém, melyet szép egyenesre húzunk a sütemény tetején. Erre tesszük rá a művelet elején levágott piskótadarabot, majd az oldalát kívülről megkenjük a vaníliakrémmel. 2-3 órát hagyjuk hűlni. Ezután meg kell fordítanunk a süteményt egy másik tálca segítségével, melyet a tetejére teszünk, és egy határozott mozdulattal átfordítjuk. Végezetül az egészet kívülről még egyszer bekenjük a krémmel. Az oldalát szeletelt mandulával díszítjük. A tetejét a tejszínhabkrémmel mintázzuk meg.
Gesztenyedarával és csokoládédíszekkel dekoráljuk.


Trükkök, tippek, praktikák:


Gasztroangyal recept!

Gesztenyés pávaszem

Kinek a kedvence ez a recept?


Sacko
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mamika
Madártej szelet
Madártej szelet

1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd hozzákeverem a sütőporos lisztet. 2. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Jóság szelet
Jóság szelet

A leveles tésztából 2 lapot nyújtunk (25x35 cm),és rózsaszínűre sütjük 170 fokon. Ebből egy lapot úgy sütünk, hogy kockára vágjuk. ( így könnyű lesz szeletelni) Elkészítjük a meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Ágnes
Hólabda
Hólabda

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kókuszos tekercs
Kókuszos tekercs

A töltelékhez a kókusztejben közepes lángon feloldjuk az édesítő anyagot és a zselatint. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a vaníliát és a kókuszreszeléket. Addig tartjuk a láng fölött, f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk