Családireceptkönyv.hu

Hajtogatott csokis hokkaido kalács


Írta:

Adag: 4-6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Csokoládés réteg:
60 g étcsokoládé
110 g tej
2 ek. kakaópor
30 g liszt
3 csapott ek. étkezési keményítő
30 g cukor
4 ek. sűrített tej

Hokkaido kalács:
2 dl tej
2 dl tejszín
1 tojás
4 ek. cukor
2 ek. tejpor vagy burgonyapehely
50 dkg finomliszt
10 dkg BL 80 liszt
csipet só
3 dkg élesztő

Elkészítés:


A csokoládés tészta mikróban készül, néhány perc alatt meg van, majd ugyanúgy, mint a vajas réteget, hűtőben kell pihentetni. Elég neki annyi bőven, míg a kalácstészta elkészül és kicsit kel is.
Csokoládés réteg:
60 g étcsokoládé
110 g tej
2 ek. kakaópor
30 g liszt
3 csapott ek. étkezési keményítő
30 g cukor
4 ek. sűrített tej
A csokoládét egy üvegtálba tettem, majd a mikro legalacsonyabb fokozatán felolvasztottam. 30 másodperc után átkevertem, majd megint 30 másodpercre visszatettem. Az összes többi hozzávalót belemértem, símára kevertem, majd visszatettem a mikróba, a legalacsonyabb fokozatra. 1 perc után átkevertem, majd ismét visszatettem 1 percre, megint átkevertem, ezután már elég volt neki 30 másodperc, hogy a sűrű, formázható állagot elérje. Nem tudom, hogy mikro függő-e, de addig kelll melegíteni, míg összeáll, megkeményedik. A kész csokoládé tésztát fóliába csomagoltam, majd közte kb. ujjnyi vastagra nyújtottam, így ment a hűtőbe.
Hokkaido kalács:
2 dl tej
2 dl tejszín
1 tojás
4 ek. cukor
2 ek. tejpor vagy burgonyapehely
50 dkg finomliszt
10 dkg BL 80 liszt
csipet só
3 dkg élesztő
A tészta hozzávalóit kimértem, majd géppel (vagy akár kézzel) szép hólyagos tésztát dagasztottam. Kelesztőtálba tettem és most hűtőben kelesztettem kb. 1 órán át.
Miután kb. duplájára kelt kivettem a csokoládéval együtt és a konyhapulton hagytam 10 percre. Lisztezett felületen a tésztát kétszer akkora téglalappá nyújtottam, mint a csokoládé. A felső részére tettem, majd ráhajtottam az alsó felét. Ezután következett a nyújtás és a hajtogatás. kinyújtottam ismét egy téglalappá, majd a felső részét és az alsót is visszahajtottam a közepéig, majd ott félbe hajtottam. Elforgattam 90 fokkal, ismér kinyújtottam téglalapra, most hármas hajtogatás következett. A tészta felső harmadát a középsőre hajtottam, majd arra az alsó harmadot. Ismét nyújtás és ismét a négyes hajtogatás következett. Összesen ötször hajtogattam, de legalább négy legyen meg. Képek segítenek.
Az utolsó hajtogatás után a tésztát ismét téglalappá nyújtottam, majd egy pizzavágóval (éles késsel) három egyforma, hosszú csíkot vágtam belőle. A megvágott szélénél jól látszanak a rétegek.
Egyszerű hármas fonással megfontam, sütőpapírral bélelt nagy dobozformába tettem. Kisebb formából kettő kell hozzá.
Hagytam duplájára kelni, majd 180 fokos sütőben sült kb. 40-45 percig. Rácsra téve hagytam kihűlni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Látványos, nagyon finom kalács lett a végeredmény. egyszerű elkészíteni, néhány apróságot kell csak szem előtt tartani. A csokoládés tészta készítésekor én 3 nagy ek. kukoricakeményítőt tettem bele, de elég a csapott evőkanál is, nekem kicsit kemény lett a tészta, nyújtás közben jobban szakadt, mint nyúlt. A hajtogatások között nem kell ugyan pihentetni a tésztát, de ha nehezen nyújtható, közben esetleg szakad is a tészta, akkor érdemes 5-10 perces pihentetést beiktatni.
A formázás után kicsit lassabban kel a tészta, de mindenképpen ki kell várni, míg megint duplájára kel, akkor a sok csoki ellenére is könnyű tésztát kapunk.

Hajtogatott csokis hokkaido kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fahéjas napkalács
Fahéjas napkalács

1 • Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. 2 • A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót a to...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Mogyorós csokival töltött tekercs
Mogyorós csokival töltött tekercs

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Darázsfészek
Darázsfészek

2 dkg élesztőt 2, 5 dl tejben 4 dkg cukorral felfuttatunk, majd hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 15 dkg margarint, egy csipet sót és 40 dkg lisztet. Jól kidolgozzuk, majd 45 percig la...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Puha kakaós csiga
Puha kakaós csiga

Egy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztju...

Elkészítési idő: 2
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk