0,5 kg liszt, 1 db közepes főtt krumpli, 1 kávéskanál só, kb. 2,5 dl tej, pici cukor, 2,5 dkg élesztő.
A krumplit kockára vágom, sós vízben megfőzöm, leszűröm, krumplinyomóval áttöröm és hűlni hagyom. Hozzáadom a lisztet, sót, a felfuttatott élesztőt majd langyos tejjel bedagasztom a tésztát. Kb. 30-40 percig kelesztem, majd 10-12 db, kb.5 cm átmérőjű gombócot formázok a tésztából. Pár percet még pihentetem, majd ellapítom, a közepét óvatosan elvékonyítom és forró olajban mindkét oldalát kisütöm.
Készíthetünk TÖLTÖTT LÁNGOSt!
Akkor a gombócokat ellapítom legalább kistányér nagyságúra, megkenem fokhagymás tejföllel, szórok rá sonkát vagy fött csülköt, sajtot, lehet hagymát, főtt tojást, mindenki készítse el ízlése szerint! Összehajtom a tésztát, a széleit jól összenyomkodom, majd forró olajban mindkét oldalát megsütöm.
Kevés langyos, cukros tejben elkevertem az élesztőt és két ek. lisztet, azaz kovászt készítettem. A tetejét is megliszteztem, majd hagytam 15-20 percig állni, míg szépen megemelked...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA knédlitésztát alaposan kidolgozzuk simára, és 1 órát hagyjuk kelni meleg helyen. Közben elkészítjük a káposztát: Zsíron apróra vágott vöröshagymát pirítunk kevés cukorral, majd...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Közepes1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. 2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt. 3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadju...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl tejet melegíts langyosra, keverd el enne a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt, hagyd felfutni. A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá az 5 dl langyos tejet és az ol...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes