a tésztához: 4 db tojás,1 csipet só, 20 dkg porcukor, 1 dl napraforgó olaj, 1 dl víz, 25 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 3 ek cukrozatlan kakaó por, 1 ek víz, 1 ek napraforgó olaj,
a krémhez: 4 dl tej, 1 tasak puncs pudingpor, 20 dkg puha vaj, 20 dkg porcukor, 10 ml rumaroma (2 ek.)
a csokimázhoz: 3 ek víz, 4 ek cukrozatlan kakaó por, 3 ek porcukor,
20 g étcsokoládé, 75 g vaj
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a porcukorral habosra verjük, amíg szép világos lesz.
Folyamatos kézi robotgép használat mellett apránként hozzáadjuk az egy deci olajat, illetve a vizet. A sütőport összeforgatjuk a liszttel, és a tojássárgás habhoz keverjük.
Több részben hozzáforgatjuk a felvert fehérjéket is. A tészta felét ezután kivajazott-kilisztezett őzgerinc-formába öntjük, és 175°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 25 percre.
A tészta másik feléhez adjuk a kakaó port, illetve egy evőkanál vizet és olajat, és csomómentesre keverjük, majd hasonló módon készre sütjük.
krém
Egy kis lábasban melegíteni kezdjük a tejet, közben pedig a pudingport egy fél deci hideg tejjel csomómentesre keverjük. Amint felforr a tej, elzárjuk alatta a lángot, és hozzáöntjük a pudingos keveréket. Csomómentesre keverjük, és félrerakjuk hűlni.
A porcukrot a vajjal, illetve a rumaromával habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt puncspudingot, és csomómentesre keverjük.
csokimáz
A vizet, a kakaó port és a porcukrot egy kis lábasban összeforraljuk. Hozzáadjuk az étcsokoládét, majd a hideg vajat is. Csomómentesre keverjük.
összeállítás
A kétféle piskótát felszeleteljük. Egy vágódeszkát vagy tálcát készítünk elő, amit aztán a hűtőbe is be tudunk rakni - ezen állítjuk össze a süteményt.
A puncsos vajkrémet ragasztóként használva egymás mellé tapasztjuk a szeleteket úgy, hogy a világos és a sötét szeletek váltakozzanak.
Jó vastagon kenjük meg a puncsos krémmel, hiszen ez is rétegnek számít. Csinálhatunk egy hosszú rudat vagy két hűtő-kompatibilis rövidebbet is.
Ha kész a süteményrudunk, a két végénél fogva nyomjuk össze egy kicsit, majd egy ecset segítségével kenjük be a csokimázzal. Mivel egy része a máznak lefolyik, ezt ismételjük meg két-háromszor pár perc különbséggel.
Tegyük hűtőbe minimum egy éjszakára. Mikor kész, haránt irányban szeleteljük fel, hogy minél több réteg látszódjon egy-egy szeletben.
Az élesztőt ½ dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A liszteket átszitáljuk, csipetnyi sóval ízesítjük és folyamatosan keverjük robotgéppel. Közben adjuk hozzá az olvasztott v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverem a cukrokkal, sóval, majd elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a citromhéjat, a leszűrt citrom- vagy narancslevet és a tojások sárgáját. Gyors mozdulatokkal össz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Kell nekünk egy kis téglalap alakú forma ( 20x35 cm), meg egy 180 fokra előmelegített sütő. Nem vagyok az a kibélelős típus, mert többnyire nincs rá szükség, csak a sütőpapírgyá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű