50 dkg finomliszt
4 ek mangalica zsír
2 dl tej (ha nincs tejföl, ez is jó)
só ízlés szerint
1 db tojás
0.5 csomag sütőpor (elhagyható, de ettől puhább lesz a tészta, omlósabb)
A lisztet egy tálba öntjük. Beleütjük a tojást, belekanalazzuk a zsírt, sót, tejet vagy tejfölt, sütőport, és gyúrni kezdjük.
Ha összegyúrtuk, egy puha tésztát kell kapjunk, ha nem az, tehetünk bele még tejet ízlés szerint. Ha túl puhának tartjuk, akkor pedig lisztet.
Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és egyenletesen elnyomkodjuk benne, a tetejét bevagdossuk, megkenjük olajjal vagy esetleg tojással, és közepesen meleg sütőbe toljuk fél órára.
Fél óra után megnézzük, és kicsit pirítjuk még, ha szükséges, hogy a teteje is szép aranybarnára süljön.
Sütés hőfoka: 170 °C
Sütés módja: alul-felül sütés
Sütés ideje: 35 perc
A hozzávalókból tésztát gyúrok, 2x dagasztom, közben 1 órát pihen. Vasedényben fedővel sütöm 30-40 percet magas hőfokon, majd még fedő nélkül alacsony hőfokon 10-20 percig.
Elkészítési idő: 2 óraTej,tejföl, tojás, élesztő összekeverni. Hozzá liszt, cukor, só dagaszt 5 perc, hozzá a vaj, 5 perc dagaszt. 45 perc keleszt. 6 db 80 g zsemle, gömbölyíteni. Kiflinek 300 g gömbö...
Elkészítési idő:A 20 dkg lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a közepébe öntöttem a vizet. Belemorzsoltam a 2 dkg friss élesztőt, alaposan összekevertem. Lefedtem egy konyharuhával a...
Elkészítési idő: