50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dl langyos víz
1 tojás
1 teáskanál cukor
kevés só
1 tojássárgája (a kenéshez)
A langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a tojással és kevés sóval egy tálba tesszük, az élesztős vizet hozzáöntjük és meggyúrjuk a tésztát. Letakarva 45 percen át kelesztjük. A tésztából golyókat formálunk, majd kikent tepsibe tesszük. Hagyjunk a zsemlék között helyet, mert sütés közben még nőnek. A felvert tojássárgájával átkenjük és még 20 percen át kelesztjük. Mikor megkelt, megszórhatjuk sóval, magvakkal, de előtte kenjük át újra tojássárgájával. A zsemléket 180 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt kisütjük.
A lisztet egy mély tálba tesszük közepébe mélyedést készítünk,ebbe 10 dkg cukrot, a 2 dkg sót, 2 tojást ütünk, a zsírt, a csomag élesztőt belemorzsoljuk, majd a langyos tejet ráö...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tésztát vékony téglalappá kinyújtjuk, majd éles késsel, kétujjnyi csíkokra felvágjuk, a hosszanti oldalánál. Az almát megmossuk, szárazra töröljük, majd a magházát kivágjuk. Nagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a kevés tejben, addig a többi hozzávalót egy nagy edényba öntjük. Ha feljött az élesztő, ráöntjük, és dagasztógéppel vagy kézzel dagasztjuk! Kicsit kelni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszetörjük a banánt és hozzákeverjük a többi hozzávalót, annyi tejet öntünk hozzá, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű