40dkg sárgarépa
1 kg karfiol
só, bors
2 ek. citromlé
1 babérlevél
10 dkg bacon vagy szalonna
1 dundi póréhagyma
1+3 ek. olaj
1 doboz medve sajt (8 db= 20dkg)
2,5 dl tejszín
2 dl tejföl
őölt fehér bors
4 csirkemellfilé (60 dkg)
2 ek liszt
2-3 szál petrezselyem
A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A karfiol leveleit, torzsáját eltávolítjuk, nem túl apró rózsákra bontjuk, megmossuk. Felforralunk 2 liter vizet, 1 kk sóval, a citromlevével, valamint a babérlevéllel ízesítjük. Beledobjuk a karfiolt, fedő alatt, mérsékelt tűzön az újraforrástól számított 8 percig főzzük, aztán szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük, végül leszűrjük és lecsepegtetjük.
A karfiol főzőlevébe szórjuk a répát, és ugyancsak fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig, majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.
A bacont karcsú csíkokra vágjuk, a póréhagymát megtisztítjuk, és vékonyan felkarikázzuk. 1 ek. felforrósított olajon kissé megpirítjuk a bacont, hozzáadjuk a pórét, további 1 percig pirítjuk, aztán fedő alatt, mérsékelt tűzön 5 percig fonnyasztjuk-pároljuk.
Lehántjuk a fóliát a sajtokról. A párolt póréhagymához öntjük a tejszínt, beledobjuk a sajtokat, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve olvadásig forraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sót és őrölt fehér borsot, jól összeforraljuk, fedő alatt melegen tartjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A csirkemelleket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, mindegyiket félbe, azaz két hosszanti szeletekre vágjuk, meghintjük sóval, őrölt borssal és fátyolnyi liszttel. Nagy serpenyőben felforrósítjuk a maradék 3 ek. olajat, két részletben megkaphatjuk benne a csirkemelleket, majd egyenesen egy csinos, nagyobb mélyebb sütőedénybe terítjük, és meglocsoljuk a pecsenyelével.
A hús tetejére rendezzük a karfiolt, megszórjuk a sárgarépával, bevonjuk a sajtmártással, majd a sütő közepére helyezett rácson pirosra sütjük.
Tálalás előtt 5-8 percig a sütőedényben pihentetjük, petrezselyemmel díszítve kínáljuk. További köretként burgonyapüré, petrezselymes párolt rizs illik hozzá.
A mártást ízesíthetjük néhány csipet csiliporral és egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel is.
Medve sajt helyett egyéb olvadékony, de mindenképp zsíros sajttal is készíthető, nagyon kellemes, ha többféle sajtot, így füstölt sajtot is használunk hozzá.
Hús nélkül is finom, ha egytálételnek szánjuk, a zöldségek mennyiségét 25-30%-kal célszerű megemelni, a sütőtálat pedig, vajjal/margarinnal kikenni és zsemlemorzsával megszórni.
A lencsét megmostam, 3 óráig bő vízbe áztattam. Alaposan lecsepegtettem, majd késes aprítóba tettem és a fokhagymával, petrezselyemmel együtt összeaprítottam. Nem baj, ha kicsit da...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat keményre főzzük, majd krumplinyomón áttörjük. Belekeverjük a beáztatott, majd kinyomkodott zsemléket és az egész tojást. Ízlés szerint fűszerezzük, majd jól összegyú...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Hámozd meg a cukkinit és párold puhára. 2. Tedd a párolt cukkini darabokat és az összes hozzávalóz egy mixerbe és turmixold simára. 3. Simítsd folpackkal bélelt formába a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukkinit meghámozzuk /nem fontos/, szeleteljük és sóval vagy ételízesítővel megszórjuk. Hagyjuk 10-15 percet állni. A cukkini szeleteket bepanírozzuk úgy, hogy a sajt felét a fe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű