menu

Családireceptkönyv.hu

Karfiolos csirkemell sajtmártással


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


40dkg sárgarépa
1 kg karfiol
só, bors
2 ek. citromlé
1 babérlevél
10 dkg bacon vagy szalonna
1 dundi póréhagyma
1+3 ek. olaj
1 doboz medve sajt (8 db= 20dkg)
2,5 dl tejszín
2 dl tejföl
őölt fehér bors
4 csirkemellfilé (60 dkg)
2 ek liszt
2-3 szál petrezselyem

Elkészítés:


A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A karfiol leveleit, torzsáját eltávolítjuk, nem túl apró rózsákra bontjuk, megmossuk. Felforralunk 2 liter vizet, 1 kk sóval, a citromlevével, valamint a babérlevéllel ízesítjük. Beledobjuk a karfiolt, fedő alatt, mérsékelt tűzön az újraforrástól számított 8 percig főzzük, aztán szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük, végül leszűrjük és lecsepegtetjük.

A karfiol főzőlevébe szórjuk a répát, és ugyancsak fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig, majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.

A bacont karcsú csíkokra vágjuk, a póréhagymát megtisztítjuk, és vékonyan felkarikázzuk. 1 ek. felforrósított olajon kissé megpirítjuk a bacont, hozzáadjuk a pórét, további 1 percig pirítjuk, aztán fedő alatt, mérsékelt tűzön 5 percig fonnyasztjuk-pároljuk.

Lehántjuk a fóliát a sajtokról. A párolt póréhagymához öntjük a tejszínt, beledobjuk a sajtokat, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve olvadásig forraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sót és őrölt fehér borsot, jól összeforraljuk, fedő alatt melegen tartjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A csirkemelleket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, mindegyiket félbe, azaz két hosszanti szeletekre vágjuk, meghintjük sóval, őrölt borssal és fátyolnyi liszttel. Nagy serpenyőben felforrósítjuk a maradék 3 ek. olajat, két részletben megkaphatjuk benne a csirkemelleket, majd egyenesen egy csinos, nagyobb mélyebb sütőedénybe terítjük, és meglocsoljuk a pecsenyelével.

A hús tetejére rendezzük a karfiolt, megszórjuk a sárgarépával, bevonjuk a sajtmártással, majd a sütő közepére helyezett rácson pirosra sütjük.
Tálalás előtt 5-8 percig a sütőedényben pihentetjük, petrezselyemmel díszítve kínáljuk. További köretként burgonyapüré, petrezselymes párolt rizs illik hozzá.

Trükkök, tippek, praktikák:


A mártást ízesíthetjük néhány csipet csiliporral és egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel is.
Medve sajt helyett egyéb olvadékony, de mindenképp zsíros sajttal is készíthető, nagyon kellemes, ha többféle sajtot, így füstölt sajtot is használunk hozzá.
Hús nélkül is finom, ha egytálételnek szánjuk, a zöldségek mennyiségét 25-30%-kal célszerű megemelni, a sütőtálat pedig, vajjal/margarinnal kikenni és zsemlemorzsával megszórni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Vegetáriánus,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ani
Fetás cukkini tócsni
Fetás cukkini tócsni

A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és nagy-lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk-borsozzuk, hozzákeverjük a tojást, a zúzott fokhagymát, az összemorzsolt fetasajtot, és annyi lisz...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vegán káposzta steak cukormentes hagymalekvárral
Vegán káposzta steak cukormentes hagymalekvárral

A káposztaleveleket lebontjuk a fej káposztáról, lobogásban lévő sós vízben puhára forrázzuk. Hideg vízben leöblítjük, hogy ne legyen szakadós a káposztalevél. Duplán hajtott alufó...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rántva, buggyantva, sütve: 5 szenzációs variáció toj
Rántva, buggyantva, sütve: 5 szenzációs variáció toj

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anita
Vegán "húsos" gombóc
Vegán "húsos" gombóc

A szójagranulátumot beáztatjuk sós vízbe, és félretesszük. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, lecsepegtetjük egy szűrőben, egy nagy tálba...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk