40dkg sárgarépa
1 kg karfiol
só, bors
2 ek. citromlé
1 babérlevél
10 dkg bacon vagy szalonna
1 dundi póréhagyma
1+3 ek. olaj
1 doboz medve sajt (8 db= 20dkg)
2,5 dl tejszín
2 dl tejföl
őölt fehér bors
4 csirkemellfilé (60 dkg)
2 ek liszt
2-3 szál petrezselyem
A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A karfiol leveleit, torzsáját eltávolítjuk, nem túl apró rózsákra bontjuk, megmossuk. Felforralunk 2 liter vizet, 1 kk sóval, a citromlevével, valamint a babérlevéllel ízesítjük. Beledobjuk a karfiolt, fedő alatt, mérsékelt tűzön az újraforrástól számított 8 percig főzzük, aztán szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük, végül leszűrjük és lecsepegtetjük.
A karfiol főzőlevébe szórjuk a répát, és ugyancsak fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig, majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.
A bacont karcsú csíkokra vágjuk, a póréhagymát megtisztítjuk, és vékonyan felkarikázzuk. 1 ek. felforrósított olajon kissé megpirítjuk a bacont, hozzáadjuk a pórét, további 1 percig pirítjuk, aztán fedő alatt, mérsékelt tűzön 5 percig fonnyasztjuk-pároljuk.
Lehántjuk a fóliát a sajtokról. A párolt póréhagymához öntjük a tejszínt, beledobjuk a sajtokat, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve olvadásig forraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sót és őrölt fehér borsot, jól összeforraljuk, fedő alatt melegen tartjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A csirkemelleket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, mindegyiket félbe, azaz két hosszanti szeletekre vágjuk, meghintjük sóval, őrölt borssal és fátyolnyi liszttel. Nagy serpenyőben felforrósítjuk a maradék 3 ek. olajat, két részletben megkaphatjuk benne a csirkemelleket, majd egyenesen egy csinos, nagyobb mélyebb sütőedénybe terítjük, és meglocsoljuk a pecsenyelével.
A hús tetejére rendezzük a karfiolt, megszórjuk a sárgarépával, bevonjuk a sajtmártással, majd a sütő közepére helyezett rácson pirosra sütjük.
Tálalás előtt 5-8 percig a sütőedényben pihentetjük, petrezselyemmel díszítve kínáljuk. További köretként burgonyapüré, petrezselymes párolt rizs illik hozzá.
A mártást ízesíthetjük néhány csipet csiliporral és egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel is.
Medve sajt helyett egyéb olvadékony, de mindenképp zsíros sajttal is készíthető, nagyon kellemes, ha többféle sajtot, így füstölt sajtot is használunk hozzá.
Hús nélkül is finom, ha egytálételnek szánjuk, a zöldségek mennyiségét 25-30%-kal célszerű megemelni, a sütőtálat pedig, vajjal/margarinnal kikenni és zsemlemorzsával megszórni.
Az alufóliát kenjük meg olívaolajjal, majd helyezzük rá a sajtot. Szórjuk meg a fűszerrel, csomagoljuk be, és tegyük a parázsba. Süssük 10-15 percig.
Elkészítési idő:Elkészítése: A tojásokat megfőzzük, majd eltávolítjuk a héjukat. Ezt követően apróra vagdossuk, vagy lereszeljük és egy tálba tesszük. A póréhagymából ízlés szerinti mennyiséget a...
Elkészítési idő:Az édesburgonyát megmostam, meghámoztam...majd vékony szeletekre gyalultam. A kétféle olaj keverékével meglocsoltam, majd megsóztam. Sütőpapíros tepsibe fektettem a lapokat és megs...
Elkészítési idő: