Diétás piskóta hozzávalói:
6 tojás
2 ek kakaópor
2 ek szénhidrát-csökkentett liszt, vagy gluténmentes liszt (rizsliszttel is tökéletes)
3 ek lenmagliszt (vagy őröljük meg a lenmagot)
6 ek xilit
1 ek hideg víz
A meggyes (gyümölcsös) krém hozzávalók:
300 g fagyasztott vagy friss meggy
1 cs vaníliás pudingpor, vagy 2 ek keményítő
természetes édesítő (ha xilitből készíted, akkor 5 ek xilit, vagy 1 ek stevia-s eritrit keverék)
csipet fahéj
Csokikrém hozzávalói:
1 db tojás
1 ek kakaópor
1 ek eritrit (stevia-val), vagy 5 ek xilit
1 ek gluténmentes liszt (akár rizsliszt)
4 ek tej
2 dl tejszín
fél ek zselatin
Piskóta elkészítése:
A xilitet a tojássárgájákkal keverd habosra, tedd hozzá a vizet. Add hozzá apránként a kakaóporos lisztkeveréket, végül forgasd bele a tojásfehérjéből vert habot. A masszát töltsd tortaformába (alján legyen sütőpapír) és előmelegített sütőben 180 fokon, 30 -40 perc alatt süsd meg (tűpróbát ne felejtsük!). Borítsd rácsra, hogy kihűljön.
A meggyes krém elkészítése:
A meggy nagy részét leturmixoljuk, és főzünk belőle pudingot. Összekeverjük a maradék meggyel és a fahéjjal, hűlni hagyjuk.
Ha tejszínes krémet szeretnénk csak, akkor összesen 5 dl tejszín szükséges, ha belül csoki krémet szeretnénk, akkor:
Az édesítőt, kakaóport, lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a tejet és a tojást, jól elkeverjük. Vízgőz fölött sűrű krémet főzünk. Ez nem lesz kevés idő, de nagyon fontos, hogy türelmetlenségünkben ne tegyük közvetlenül a tűzhelyre, mert higgyétek el a csoki tojásrántotta fura.
A krémet teljesen kihűtjük, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínnel, vigyázva, hogy a hab ne törjön. Akinek túl lágy a tejszínhabja, az csurgasson a krémbe zselatint (amit előzőleg pici vízzel felmelegítünk – nem forraljuk! – majd langyosra hűtünk).
A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk, és betöltjük a tölteléket, méghozzá úgy, hogy az alsó lapra belülről kifelé haladva körökben tesszük a meggytölteléket, a tejszint, a 2 lapra pedig pont fordítva, a tejszínnel kezdek, és kifelé haladva meggytölteléket teszek, szinté kör alakban. Így sakktábla mintázatot kapunk, mikor szeleteljük.
Kívül megkentem tejszínnel (érdemes egy kicsit lágyabbra hagyni a tejszint, mert sokkal szebben lehet kenni), majd csokival díszítettem a következő módon:
Csoki disz a torta oldalára:
Először melegítsük fel a csokit (ne túl forróra) vízgőz fölött. A mintát, amit szeretnénk a tortán oldalán látni, rajzoljuk fel egy akkora hosszúságú sütőpapírra, amekkora a tortánk kerülete. (ha nincs kedvünk méricskélni, egy kis könnyítés: K=2r x pi). Én magasságot is bemérem, hogy lássam, mekkorára nyúlik, majd fel a minta. Ha a rajz megvan, akkor fordítsuk meg a sütőpapírt (bízva abban hogy átlátszik a minta), hiszen erre rajzoljuk át csokival a mintákat (szimmetrikus mintáknál nem kell megfordítani, hiszen azoknak a tükörképe ugyanaz).
Az olvadt csokinkat vagy habzsákba, vagy szilikon tollba töltjük és a sütőpapírra csorgatjuk. Várunk egy picit hogy dermedjen (pár perc), majd szépen torta oldalára illesztjük. Sutty be a hűtőbe, majd kb. fél óra múlva szépen levetjük az oldaláról a sütőpapírt. A lehetőségek tárháza végtelen, lehet variálni barna, fehér csokival, az a fontos, hogy cukormentes legyen.
A tejet csipet sóval felteszem forrni. Ha már melegszik, hozzáadom a vajat és a cukrot. Ha pedig már forró, de még nem forr, hozzáadom a búzadarát, és a kókuszreszeléket, és folyam...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a többi cukrot is hozzáadjuk. A diót a cu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótát hagyományos módom megsütöm, ha kihült félbe vágom, majd megkenem málna lekvárral és a kihült pudingal, rá teszem a piskóta másik felét és ismét megkenem pudingal. Én még...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése A lisztbe keverünk 5 deka darált diót, fél csomag sütőport. A sütőt előmelegítjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a tojásfehérjét 1 csipet sóva...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz