- 5 l viz
- 5 ek só (kb 20 dkg)
- 1 kg kristálycukor
- 1/2 l ecet 20 % (v. 1 l 10 %-os)
- 1,5 kupak kénpor
- 1 kupak borkősav por
-egészbors, babérlevél, mustármag, koriander
Összetevőket hidegen összekeverni.
Fűszereket az üveg aljára rakni.
Hűtőben tárolva!
A céklát jó alaposan megmossuk, majd bő vízben félpuhára főzzük kb. 20 perc alatt. Miután kihűlt, megpucoljuk, és gyufaszálnyira vágjuk (le is lehet reszelni a nagy lyukú reszelőn)...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2-3 napig állni hagyjuk és többször átforgatjuk. 3 nap után lehet üvegbe rakni.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDunsztolom kb. 20 percig és a vízben hagyom kihűlni. Ha nagy mennyiséget csinálok, akkor takaró alatt hűtöm ki. Csak mert a savanyúságokat egyéb iránt üvegben szoktam elrakni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFigyeljünk rá, hogy csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk, közutaktól távol, hogy elkerüljük az ólomtúladagolást. Ha lehet kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű