500 g lencse
20 dkg füstölt hús (sonka, kolozsvári szalonna), elhagyható
2 db babérlevél
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2,5 - 3 evőkanál liszt
2 evőkanál zsír vagy olaj
1/4 tk. pirospaprika
1 tk. mustár
2 tk. citromlé
1. Mosd át többször a lencsét, és tedd hideg vízbe ázni legalább 3-4 órára.
2. Tedd fel egy lábasba főni a lencsét az áztatóvizében a füstölt hússal és a babérlevéllel. Ha szükséges, önts hozzá még vizet, hogy kb. 2 ujjnyival ellepje. Sózd ízlés szerint.
3. Főzd addig, amíg a lencse meg nem puhul, ez forrástól számítva kb. 25 perc. Közben szedd le a habját, miután felforr.
4. Zárd el a lángot a lencse alatt, és készítsd el a hagymás rántást.
5. Vágj apróra egy kisebb fej hagymát és két gerezd fokhagymát.
6. Egy serpenyőben 2 evőkanál olajon vagy zsíron, közepes lángon párold üvegesre a hagymát.
7. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd ezzel kb. fél percig.
8. Szórd bele a lisztet, keverd el, és pirítsd tovább kb 3-4 percig.
9. Zárd el alatta a lángot, és add hozzá a pirospaprikát.
10. Engedd fel apránként kb. 2,5 dl hideg vízzel, keverd közben folyamatosan, hogy a rántás csomómentes legyen.
11. Öntsd a rántást a lencséhez, keverd meg az egészet, és gyújtsd be alatta a lángot.
12. Forrald fel, és főzd még 2-3 percig, amíg a liszt elveszíti nyers ízét és be nem sűríti a lencsefőzeléket.
13. Végül ízesítsd a mustárral és a citromlével.
14. A lencsefőzeléket szinte mindig tejföllel szokás tálalni. Ezt hozzáadhatod most is, vagy akár csak a tányérban, ízlés szerint. 500 g lencséhez 1-2 dl tejfölt szokás adni.
Ezt figyelembe véve szerintem a legjobb lencsefőzeléknek 3 titka van:
Az áztatóvizében tedd fel főni a lencsét. Így rengeteg ízt megőrzöl, amit különben leöntenél róla.
A jó minőségű füstölt hús. Hacsak nem a vegetáriánus vagy vegán verziót szeretnéd elkészíteni, akkor egy darab kiváló minőségű füstölt hús – lehetőleg nem fóliás, gyorspácolt – csodát tud varázsolni a lencsefőzelékből.
Az egyéni fűszerezés. Próbáld ki, ahogy én javaslom, és utána merj kísérletezni az ízekkel!
Nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd 5-7 perc alatt üvegesre dinszteljük rajta a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a zöldbabot és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és kis...
Elkészítési idő:A zöldborsót pici vajon puhára pároljuk csipet cukorral, sóval. Nagy csokor petrezselymet adunk hozzá. Botmixerrel vagy turmixban pürésítjük, hozzákeverünk 2 dl növényi tejszínt,...
Elkészítési idő: 30 percA káposztát és a vöröshagymát felszeleteljük. A cukrot megolvasztjuk, rádobjuk a káposztát és a hagymát. Sózzuk, megszórjuk köménnyel, borssal, hozzáadjuk az olajt, 1 dl vizet, és...
Elkészítési idő:A hagymát apróra a húst pörkölt méretű kockára vágjuk fel.A hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a húst is. Felöntjük vízzel és befűszerezzük és a fokhagymát belea...
Elkészítési idő: