Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Lencsefőzelék


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 g lencse
20 dkg füstölt hús (sonka, kolozsvári szalonna), elhagyható
2 db babérlevél
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2,5 - 3 evőkanál liszt
2 evőkanál zsír vagy olaj
1/4 tk. pirospaprika
1 tk. mustár
2 tk. citromlé

Elkészítés:


1. Mosd át többször a lencsét, és tedd hideg vízbe ázni legalább 3-4 órára.
2. Tedd fel egy lábasba főni a lencsét az áztatóvizében a füstölt hússal és a babérlevéllel. Ha szükséges, önts hozzá még vizet, hogy kb. 2 ujjnyival ellepje. Sózd ízlés szerint.
3. Főzd addig, amíg a lencse meg nem puhul, ez forrástól számítva kb. 25 perc. Közben szedd le a habját, miután felforr.
4. Zárd el a lángot a lencse alatt, és készítsd el a hagymás rántást.
5. Vágj apróra egy kisebb fej hagymát és két gerezd fokhagymát.
6. Egy serpenyőben 2 evőkanál olajon vagy zsíron, közepes lángon párold üvegesre a hagymát.
7. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd ezzel kb. fél percig.
8. Szórd bele a lisztet, keverd el, és pirítsd tovább kb 3-4 percig.
9. Zárd el alatta a lángot, és add hozzá a pirospaprikát.
10. Engedd fel apránként kb. 2,5 dl hideg vízzel, keverd közben folyamatosan, hogy a rántás csomómentes legyen.
11. Öntsd a rántást a lencséhez, keverd meg az egészet, és gyújtsd be alatta a lángot.
12. Forrald fel, és főzd még 2-3 percig, amíg a liszt elveszíti nyers ízét és be nem sűríti a lencsefőzeléket.
13. Végül ízesítsd a mustárral és a citromlével.
14. A lencsefőzeléket szinte mindig tejföllel szokás tálalni. Ezt hozzáadhatod most is, vagy akár csak a tányérban, ízlés szerint. 500 g lencséhez 1-2 dl tejfölt szokás adni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ezt figyelembe véve szerintem a legjobb lencsefőzeléknek 3 titka van:

Az áztatóvizében tedd fel főni a lencsét. Így rengeteg ízt megőrzöl, amit különben leöntenél róla.
A jó minőségű füstölt hús. Hacsak nem a vegetáriánus vagy vegán verziót szeretnéd elkészíteni, akkor egy darab kiváló minőségű füstölt hús – lehetőleg nem fóliás, gyorspácolt – csodát tud varázsolni a lencsefőzelékből.
Az egyéni fűszerezés. Próbáld ki, ahogy én javaslom, és utána merj kísérletezni az ízekkel!

Lencsefőzelék

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gyurkó
ZÖLDBABFŐZELÉK (SZERB)
ZÖLDBABFŐZELÉK (SZERB)

Nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd 5-7 perc alatt üvegesre dinszteljük rajta a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a zöldbabot és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és kis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Borsópüré sült sonkával
Borsópüré sült sonkával

A zöldborsót pici vajon puhára pároljuk csipet cukorral, sóval. Nagy csokor petrezselymet adunk hozzá. Botmixerrel vagy turmixban pürésítjük, hozzákeverünk 2 dl növényi tejszínt,...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gyurkó
PARADICSOMOS KÁPOSZTA
PARADICSOMOS KÁPOSZTA

A káposztát és a vöröshagymát felszeleteljük. A cukrot megolvasztjuk, rádobjuk a káposztát és a hagymát. Sózzuk, megszórjuk köménnyel, borssal, hozzáadjuk az olajt, 1 dl vizet, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zöldbabos-tejfölös sertéspörkölt
Zöldbabos-tejfölös sertéspörkölt

A hagymát apróra a húst pörkölt méretű kockára vágjuk fel.A hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a húst is. Felöntjük vízzel és befűszerezzük és a fokhagymát belea...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk