1 kg narancs,
2 db citrom,
60 dkg cukor,
1 mokkáskanál benzoesavas nátrium.
A megmosott és leszárított narancssárga héját vékonyan lehámozzuk és félretesszük. A meghámozott narancsokat fehér bundájuktól megszabadítjuk, és a gyümölcsöt egy centis karikákra vágjuk. Kivesszük belőle a magokat, és kis kockákra vágjuk a citromokkal együtt. A cukrot másfél dl vízzel felfőzzük, beletesszük az összevágott gyümölcsöt, és kis lángon, állandó keverés közben 25 percig főzzük. Akkor van készen, ha a próbaképpen kistányérra csöppentett lé megkocsonyásodik, vagyis már nem fut szét a tányéron. Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadunk egy evőkanálnyi, hajszálvékony csíkokra metélt narancshéjat. Az elkészült dzsemet kicsi üvegekbe töltjük, tetejükre csipetnyi tartósítószert szórunk, és azonnal lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
A vizet felforralom, bele dobom a szegfűszeget és a fahéjat. Kicsit áztatom, leszűröm. A nagyobb lábos aljára beöntöd a fűszeres vizet. Beleteszed a darabokra vágott birsalmát, a...
Elkészítési idő: 4 óraKészítsük elő a barackokat: vágjuk őket félbe, a nagyobbakat 3-4 cikkre és távolítsuk el a magot (ízlés szerint meg is hámozhatjuk őket). Áztassuk a barackokat citromos vízbe 10-15...
Elkészítési idő:A paprikákat alaposan megmosom, kicsumázom és vékonyan felszeletelem. A vizet egy lábosban összeforralom az ecettel, cukorral és sóval. Borssal, babérlevéllel fűszerezem. A papri...
Elkészítési idő:A gyömbért - ha szükséges, keresztben kettévágva - vékonyan felszeleteljük. Kisebb lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, felforraljuk, 10 percig alacsonyabb láng...
Elkészítési idő: