menu

Családireceptkönyv.hu

Provence-i karaj


Írta:

Elk. idő: 1.1 óra
Adag: 4 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


70 dkg sertéskaraj
8+1 db répa
3+1 fej fokhagyma
1 fej hagyma
1,5 dl fehérbor (vörös is vagy pezsgő is jó)
4+2+3 (=összesen 9) ek. olaj vagy zsír
0,5 l alaplé (csirke-, borjú) vagy víz
2 dkg vaj
2 tk. provence-fűszerkeverék (Herbes de Provence)
LisztHa a zöldségek egy kicsit előpirultak, akkor öntsd bele őket a tepsibe. Tedd rá a hússzeleteket, és egy alufóliával lefedve tedd be 30 percre a sütőbe.

Bors

Elkészítés:


Először is melegítsd be a sütőt 160 fokra és készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg és vágd fél-egy cm-es szeletekre a karajt, keresztben félbe majd hosszában négybe 8 db sárgarépát (egy répából 8 db közepesen vékony csíkot kapsz), és keresztben félbe 3 db fokhagymafejet. (1 db répa és 1 fej fokhagyma maradjon meg a szószhoz.) Ízlés szerint klopfolhatod a húst, de ne legyen túl vékony. Egy nagyobb serpenyőben melegíts fel 4 evőkanál olajat vagy zsírt, és készíts elő egy mélyebb tepsit vagy jénait.
Sózd, borsozd és forgasd lisztbe a hússzeleteket, majd a forró olajban vagy zsírban, közepes lángon pirítsd aranysárgára, mindkét oldalán 2-3 perc alatt (5-5 perc ha nagyon puhán szereted). Ha kész a hús, vedd ki egy tányérra.
Adj a serpenyőhöz még 2 kanál zsiradékot, és pár perc alatt süsd át benne a csíkokra vágott répát és a félbe vágott fokhagymafejeket.
Ha a zöldségek egy kicsit előpirultak, akkor öntsd bele őket a tepsibe. Tedd rá a hússzeleteket, és egy alufóliával lefedve tedd be 30 percre a sütőbe.
Közben készítsd el a szószt. Reszeld le a maradék 1 db sárgarépát és késsel picit nyomkodd szét a maradék egy fej fokhagymában a gerezdeket, vágd fel nagyobb darabokra a hagymát.
A serpenyőhöz adj további 3 evőkanál olajat vagy zsiradékot, és pirítsd meg rajta a zöldségeket – hagymát, fokhagymát, reszelt répát. Itt lehet még egy szál reszelt szárzellert is beletenni, attól kicsit franciásabb lesz az íze.
Szórd meg 2,5 evőkanál liszttel, és hagyd pirulni még néhány percig.
Öntsd fel a fehérborral vagy pezsgővel, és hagyd, hogy teljesen elpárologjon a leve. Ezután öntsd fel az alaplével, sózd borsozd ízlés szerint, és add hozzá a provence-i fűszerkeveréket. Vörösborral felöntve teltebb ízt, és sötét színű mártást kapsz.
Miközben a hús sül a tepsiben, nagyon lassú tűzön párold a szószt, időnként megkeverve kb. 15-20 percig. Ekkor add hozzá a vajat, keverd el és kapcsold le alatta a lángot. Ha esetleg túl sűrű lenne, akkor nyugodtan öntsd fel vízzel.
Fél óra után vedd le a fóliát a tepsiről, és hagyd még 10 percet a sütőben sülni a húst.
Utolsó lépésekként vedd ki a húst a sütőből, és hagyd pihenni letakarva 5 percet. Közben egy sűrű szűrő segítségével szűrd át a szószt, hogy selymesen lágy és sima legyen.
Önmagában, egytálételként tálald. A répa köretként szolgál a hús mellé, a szósz pedig hihetetlenül gazdag ízvilágot kölcsönöz az ételnek.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ez a provence-i karaj ugyan nem egy eredeti francia recept – az én saját kreálmányom -, de egyfajta lenyomtata a francia konyhának. A sült zöldség, a rengeteg fokhagyma, és a hatalmas gondossággal főzött, simára szűrt mártás nagyon jól képviselik a francia konyhát egyfajta nézőpontból. A többek között levendulavirágot is tartalmazó provence-i fűszerkeverék pedig nemcsak jelképe a csodálatos Dél-Francia vidéknek, de egy kicsit a konyhádba is varázsolja.

Talán magyar szemmel egy kicsit a köret hiánya lehet furcsa, bár ez inkább szokás kérdése. A répával együtt karikákra vagy hasábokra vágott krumpli is süthető, így az étel laktatóbb lesz. Ugyanakkor sokféle irányzat érvényesül felénk is mostanában. Bár szakértő nem vagyok, de ha jól tudom, akkor a lisztet elhagyva ez az étel tökéletesen megfelel a manapság divatos paleo táplálkozás alapelveinek is – csak húst és zöldséget tartalmaz.
Megjegyzés: nem véletlenül írtam többször zsírt. Ha igazán francia és finom ételt szeretnél, akkor javaslom, hogy használj kacsazsírt. Természetesen ha ez neked nincs rendben, akkor az olaj is jó lesz.
Megjegyzés: a provence-i fűszerkeverék Herbes de Provence néven a nagyobb szupermarketekben nálunk is kapható.

Próbáld ki, nem fogod megbánni. Hidd el, a magyar ízlésnek is nagyon fekszik ez a recept!

Provence-i karaj

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Vega lasagne
Vega lasagne

A cukkinit és a répát is mossuk meg, majd szeletelőn vágjuk vékonyra. Két serpenyőre lesz szükségünk, az egyikben a cukkinit, a másikban a répát pirítjuk olajon puhára. A répát...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Szezámmagos-mézes csirkefalatkák
Szezámmagos-mézes csirkefalatkák

Elkészítés: A csirkemelleket nagyobb kockákra vágtam, a pác hozzávalóit összekevertem, ebbe a húst bepácoltam. A bundához valókat összekevertem, a húsokat beleforgattam ebbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csirkepörkölt burgonyával
Csirkepörkölt burgonyával

-A húsokat megmossuk, szükség szerint kicsontozzuk, majd feldaraboljuk. - A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd apró darabokra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, és köz...

Elkészítési idő: 30perc
Nehézség: Nehéz
share
Töltött hagyma - OK
Töltött hagyma - OK

1. Egy akkora tepsit amelyben a nyolc vöröshagyma elfér, az olajjal kikenünk és a zsemlemorzsával behintjük. 2. A hagymákat tisztítás után egészben forrásban lévő vízbe dobjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk