A túrógombóc elkészítéséhez
50 dkg túró
2 tojás
6 közepesen púpozott ek. gríz (kb. 80 g)
1 csipet só
4 cs. vaníliás cukor
A vajas morzsához
300 g zsemlemorzsa
125 g vaj vagy olaj
A cukros tejfölhöz
300 g tejföl
75 g porcukor
Első lépésben törd át a túrót egy nagyobb lyukú szűrőn, egyszerűen egy spatula segítségével.
2.
Egy tálban keverd össze a túrót, a tojást, a grízt, sót, vaníliás cukrot. Ne dolgozd ki nagyon, csak éppen hogy összekeveredjenek a hozzávalók.
3.
Hagyd pihenni a túrógombóc "tésztáját" legalább 1-2 órán át a hűtőben.
4.
A túrógombóc főzéséhez egy nagyobb lábasban forralj fel vizet, enyhén sózd.
5.
Egy forró vízbe mártott evőkanál segítségével vegyél fél-1 evőkanálnyi adagokat a masszából, és nedves kézzel formázz golyókat. Tedd a vízbe főni a gombócot, és egyszer keverd meg.
6.
A túrógombócot viszonylag sokáig kell főzni. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzd őket.
7.
Egy lábasban forrósítsd föl a tejfölt, és add hozzá a porcukrot. Keverd jól el, főzd 1-2 percig, és vedd le a tűzről.
8.
A pirított zsemlemorzsához egy lábasba tedd bele a vajat vagy olajat. Add hozzá a zsemlemorzsát, és nagy lángon, folyamatosan kevergesd addig, amíg el nem kezd egy pici színt kapni. Ekkor vedd le a lángot, és szintén folyamatosan kevergetve pirítsd addig, amíg a kívánt színt nem kapod. Ez tűzhelytől és ízléstől függően 3-10 perc. Vedd le a tűzről, és néhányszor még keverd meg, mert maga a lábas is nagyon forró ilyenkor, és még tovább pirul a morzsa.
9.
Amikor a gombócok megfőttek, egy szűrőkanállal szedd ki őket a morzsába. Forgasd át, a lábast körbe-körbe mozgatva, hogy mindenhol befedje.
10.
A túrógombócot a cukros tejföllel meglocsolva, egy kis extra pirított morzsával, porcukorral megszórva tálald!
Ha tudod, hogy nem fog elfogyni az összes túrógombóc, amit készítesz, akkor ne főzd ki mindet. A massza hűtőben szintén 1-2 napig eláll (nem sokkal tovább, mert a túró és a tojás is kényes). Ebben a formában viszont később is frissen főzheted ki a gombócokat, és ugyanolyan finom lesz, mint elsőre!
in
Share
Pin It
Email Save
Print PDF
Recept Elkészítés Vélemények
Text size
Hozzávalók
A túrógombóc elkészítéséhez
50 dkg túró
2 tojás
6 közepesen púpozott ek. gríz (kb. 80 g)
1 csipet só
4 cs. vaníliás cukor
A vajas morzsához
300 g zsemlemorzsa
125 g vaj vagy olaj
A cukros tejfölhöz
300 g tejföl
75 g porcukor
Elkészítés
1.
Első lépésben törd át a túrót egy nagyobb lyukú szűrőn, egyszerűen egy spatula segítségével.
2.
Egy tálban keverd össze a túrót, a tojást, a grízt, sót, vaníliás cukrot. Ne dolgozd ki nagyon, csak éppen hogy összekeveredjenek a hozzávalók.
3.
Hagyd pihenni a túrógombóc "tésztáját" legalább 1-2 órán át a hűtőben.
4.
A túrógombóc főzéséhez egy nagyobb lábasban forralj fel vizet, enyhén sózd.
5.
Egy forró vízbe mártott evőkanál segítségével vegyél fél-1 evőkanálnyi adagokat a masszából, és nedves kézzel formázz golyókat. Tedd a vízbe főni a gombócot, és egyszer keverd meg.
6.
A túrógombócot viszonylag sokáig kell főzni. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzd őket.
7.
Egy lábasban forrósítsd föl a tejfölt, és add hozzá a porcukrot. Keverd jól el, főzd 1-2 percig, és vedd le a tűzről.
8.
A pirított zsemlemorzsához egy lábasba tedd bele a vajat vagy olajat. Add hozzá a zsemlemorzsát, és nagy lángon, folyamatosan kevergesd addig, amíg el nem kezd egy pici színt kapni. Ekkor vedd le a lángot, és szintén folyamatosan kevergetve pirítsd addig, amíg a kívánt színt nem kapod. Ez tűzhelytől és ízléstől függően 3-10 perc. Vedd le a tűzről, és néhányszor még keverd meg, mert maga a lábas is nagyon forró ilyenkor, és még tovább pirul a morzsa.
9.
Amikor a gombócok megfőttek, egy szűrőkanállal szedd ki őket a morzsába. Forgasd át, a lábast körbe-körbe mozgatva, hogy mindenhol befedje.
10.
A túrógombócot a cukros tejföllel meglocsolva, egy kis extra pirított morzsával, porcukorral megszórva tálald!
Adag: 6
Elkészítési idő: 160 perc
Fogás:Desszert
Recept típus: Édesség
Hozzávalók: Gríz (búzadara), Olaj, Porcukor, Só, Tejföl, Tojás, Vaj, Zsemlemorzsával készült ételek
Recept keresés
Keresés:
Milyen receptet keresel?
Fagyasztott ételek
Franciás ételek
Görögös ételek
Hagyományos ételek
Kísérletező ételek
Olaszos ételek
Paleo receptek
Már több mint 100 recept!
Alaprecept Csirkecomb Csirkemell Ecetes saláta Egytálétel Fasírt Főzelék Halételek Hidegtálak Húsvéti receptek Italok Karácsonyi receptek Leves Lángos receptek Majonézes saláták Paprikás Pogácsa receptek Párolt zöldségek Pörkölt Rántotta receptek Rántott ételek Saláták Szendvics Szilveszteri receptek Sült hús Tojásételek Tésztaételek Tészták Zöldséges hús Édesség
Tudj meg többet a receptek szerzőjéről!
Szilágyi Balázs vagyok, műkedvelő szakács, három gyermekes apuka és férj. Imádok főzni, és teszem is gyakran a családom örömére.
Tovább olvas»
Food Network közönségdíj nyertes recept
Receptek fogás szerint
Desszert Előétel Főzelék feltét Főétel Köret Leves Reggeli Saláta Vacsora
Receptek a Facebookon
Receptek hozzávalók szerint
Babérlevél Csirkemell Cukor Darált dió Darált sertéshús Ecet Fehérbor Fehérborecet Fehérbors Fehérrépa Fokhagyma Gomba Hagyma Kolbász Krumpli Lapocka Liszt Majonéz Mustár Olaj Olíva olaj Oregano (szurokfű) Paradicsom Pirospaprika Porcukor Rozmaring Sajt Sertéscomb Sertéskaraj Szerecsendió Sárgarépa Só Tej Tejföl Tejszín Tojás Tojássárgája Vaj Vaníliás cukor Zsemlemorzsával készült ételek Zsír Zöldborsó Zöldpaprika Élesztő Őrölt bors
Diétás receptet keresel?
Alacsony kalóriatartalmú Alacsony zsírtartalmú Magas fehérjetartalmú Magas rosttartalmú Vegetáriánus Vegán
Hogy mozogsz a konyhában?
Egyszerű Haladó Kezdő Közép-haladó
Legújabb receptek képekkel
Csikóstokány
A csikós tokány talán az egyik legismertebb és legkedveltebb tokány...
A recept szerzője: Szilágyi Balázs |
Bacon sütés
A tökéletesen ropogós bacon sütésének módja. Ne keress tovább, ha...
A recept szerzője: Szilágyi Balázs |
Egyszerű sült krumpli
Sült krumplit készíteni otthon nem a legegyszerűbb feladat. Na persze...
A recept szerzője: Szilágyi Balázs |
Házi majonéz recept (elronthatatlan!)
Egy "hülyebiztos" házi majonéz recept. Ráadásul nem kell olajat csöpögtetni,...
A recept szerzője: Szilágyi Balázs |
10 perces szilvás süti
Nagyon egyszerű szilvás süti, szó szerint 10 perc alatt összerakható,...
A recept szerzője: Szilágyi Balázs |
Rántott hús
Végre egy kipróbált rántott hús recept fényképekkel! A tökéletes rántott...
A recept szerzője: Szilágyi Balázs |
Almafröccs
Az almafröccs tulajdonképpen nem más, mint almalé és szódavíz. Viszont...
A recept szerzője: Szilágyi Balázs |
Sült csirkecomb paradicsommal, fűszerekkel
Habár a sült csirkecomb önmagában is finom étel, de ezzel...
A recept szerzője: Szilágyi Balázs |
Keszeg sütése
A keszeg sütése, a sült keszeg elkészítése a hagyományos, paprikás...
A recept szerzője: Szilágyi Balázs |
Mozzarellás csirkemell recept
Nagyon egyszerű mozzarellás csirkemell recept, amit bárki el tud készíteni...
A recept szerzője: Szilágyi Balázs |
Kemény Tojás blog – ami a receptek mögött van
Kukorica tápértéke
Tante Fanny pizzatészta
Újranyit a Hadik kávéház!
Spárga tisztítása
GMO-mentes tojás…???
Nemzeti receptek gasztroblog
Központ Bisztró teszt: vonzó trendi étterem Újpesten
Sajttorta
Philadelphia krémsajt
Egyben sült csirkemell
Club szendvics
Legjobb receptek: a 10 legjobb recept 2016-ban
Wagyu marhaburger a Zingben!
Téli sütiruhába bújtak a fagylaltok a Damniczkiban
Legjobb pizza recept?
Jegeskávé mandulatejjel és tejszínnel
Ajánlott szakácskönyvek
---a piskótákat megforgatjuk egy kevés tejben egy tálkában és -szépen sorba rakjuk egy magas falú edényben ---a pudingot vagy krém port mixerrel addig keverjük amig jó kemény nem...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KönnyűA zselatinos réteghez a folpackkal kibélelünk egy tepsit. A meggyet elterítjük a tepsiben. A meggylevet vízzel 5 dl-re kiegészítjük, meglangyosítjuk, és beletesszük a zselatint. Fo...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálban összekeverjük a fűszerekkel és a sóval. A barna cukrot kissé elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzágyúrjuk a fűszeres lisztet. Fóliába csomagoljuk a tésztát, és kb....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű