Piskóta:
• 200 g cukor+ 80 g a habba
• 310 g liszt
• 40 g holland kakaó
• 1,5 dl olaj
• 1,5 dl tej
• 4 tojás
• 16 g sütőpor
Karamell:
• 400 g cukor
• 5 dl tejszín
• 2 tk vanília aroma
• 65 g vaj
• egy csipet só
Krém:
• 2 dl tej
• 120 g cukor
• 2 ek. vanília aroma
• 17 g étkezési keményítő
• 3 tojássárgája
• 220 g szoba-hőmérsékletű vaj (szigorúan vaj!!)
• csipet só
• 200 g karamell
• 2 dl tejszín
• 1 cs. habfixáló
Díszítés:
• 22 g friss narancslé
• 22 g vaj
• 50 g porcukor
• 25 g darált dió
• 10 g liszt
1. Minden hozzávalót készítsünk elő:
2. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze.
3. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
4. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
5. A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
6. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
7. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t).
8. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 45 percig. (TŰPRÓBA!)
9. A karamellhez a cukrot kezdjük el karamellizálni egy vastag falú lábasban, majd adjuk hozzá a forró tejszínt, illetve a van.aromát és olvasszuk el benne a karamellt. (Nem kell nagyon hígra főzni, ha sűrűsíteni szeretnénk, akkor egyszerűen csak tovább kell főzni.)
10. Ha kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat és a sót, majd hagyjuk hűlni.
11. A krémhez a tejet és a vanília aromát melegítsük fel.
12. A cukrot és az étkezési keményítőt keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük simára, majd adjunk hozzá 4 ek meleg vaníliás tejet.
13. Ezt a tojásos egyveleget adjuk a melegedő tejhez és közepes lángos főzzük sűrűre.
14. Ezt a "pudingot" öntsük egy mély tálba és hűlésig verjük habverővel.
15. A szoba-hőmérsékletű vajat kanalanként adjuk a krémhez, és folyamatosan a habverő legmagasabb fokozatán verjük.
16. A kihűlt karamellből adjunk a krémhez 20 dkg-t, és azzal is keverjük jól el.
17. Tegyük be a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
18. A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és fakanállal keverjük hozzá a krémhez.
19. A tésztát vágjuk 3 részre.
20. Minden réteg tetejét kenjük meg 2-3 ek karamellel, és kenjük meg a krém 1/3-ával.
21. Ha a harmadik tésztaréteg is rákerült, akkor helyezzük vissza a tortakarikát.
22. A karamellt tegyük vissza a tűzhelyre, és főzzük tovább, hogy sűrűsödjön. (Ez nekem kb 20 perc volt.)
23. Még melegen a karamellt öntsük a tészta tetejére, majd tegyük egy éjszakára hűvös helyre.
24. Másnap vonjuk be az oldalát a maradék 1/3 krémmel.
Díszítés:
A porcukrot, a lisztet és a diót keverjük össze egy tálban.
A narancslevet a vajjal melegítsük forráspontig, majd keverjük hozzá a diós keverékhez, és hagyjuk állni félórán át.
A pihentetett keveréket töltsük egy zacskóba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kb 1 cm átmérőjű köröket, egymástól 5-6 cm távolságra.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 8 perc alatt aranybarnára. (Nem baj ha összefolynak, még melegen el tudjuk vágni.)
Még melegen egy késsel szedjük fel, és egy fakanál nyelére helyezzük át a lapokat.
A kukoricadarát tapadásmentes edényben a vajon kissé megpirítjuk, így intenzívebb ízt kapunk, majd felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a cukor felét, a vaníliakivonatot, a citrom héjá...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűMiután mindent szépen magunk mellé készítünk, egy 17 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a forma oldalát kivajazzuk, a sütőt előmelegítjük 150 fokra, majd megkezdjük a torta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű12 dkg finomra őrölt kesudiót és 5 dkg kókuszlisztet összegyúrunk 5 dkg vajjal v kókuszzsírral, 2 dkg porítitt xilittel és 1 tojássárgájával , majd a tésztát egy kivehető aljú pite...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűBlansírozott őrölt mandulát a Lidlben vettem, ezt összekevertem az aprított étcsokival és 5 dkg sötét nádcukorral (legközelebb őrölt datolya lesz). Maradék cukrot a tojássárgájával...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű