o kb. 10 dkg liszt (lehet több is, attól függően, hány rudat akarsz készíteni)
o 1 tojás
o csipet só
o tej, amennyit felvesz
• Rántáshoz:
o 14 dkg zsír vagy sütőmargarin
o 14 dkg liszt
• Túrós töltelék:
o 1/2 kg túró
o 3 ek. cukor
o mazsola
o reszelt citromhéj
o 2 vaníliás cukor
o 1 kis pohár tejföl (20%-os)
• Almás töltelék:
o 1 kg alma
o 20 dkg porcukor
o 20 dkg darált mák
• A kenéshez:
o 1 tojás
A hozzávalókból kalács lágyságú tésztát készítesz. Ezt vékonyra kinyújtod. A lisztből és a zsírból vagy sütőmargarinból, csinálsz egy egyszerű rántást, és ezzel megkened a kinyújtott tésztát. Összehajtogatod, és pihenteted 50 percet. Ezalatt elkészíted a töltelékeket. Én túrósat, és almásat szoktam csinálni. A túrót összetöröd, beleteszed a hozzávalókat, krémesre készíted, és felhasználásig hűtőbe teszed. Az almát megpucolod, lereszeled, belekevered a porcukrot és a mákot. A tésztát annyi részre vágod, ahány rudat szeretnél. Egyesével kinyújtod, hajszálvékonyra, de vigyázz, ne szakadjon. Lazán megtöltöd mindegyiket, és mint a beiglit feltekered. Egész tojással lekened amikor feltekerted, és közvetlenül sütés előtt is kend le. 180°C fokos sütőben szép pirosra sütöd.
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejet. és az olajat, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy gép...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet, a zabpelyhet és a sikért kimérjük és belekeverjük a sót és a pirított magvakat is, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLisztet egy tálba öntjük és belekeverjük a sót. Közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet, amibe korábban a mézet vagy a cukrot feloldott...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA sajtot finomra reszeljük. A széthajtott tésztát háromszögekre vágjuk, a sajt 2/3-ad részével megszórjuk és 1 szelet sonkát fektetünk rá. A lelógó sonka szeletekre vágjuk,majd a h...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű