Vizes zsemle
50 dkg liszt
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1/2 evőkanál cukor
1 kiskanál só
2 db tojás
Az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral keverve felfuttatjuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval és az egyik tojással, és a tésztát jó alaposan, legalább 30 percig dagasztjuk. Letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk 30-40 percig.
A megkelt tésztát lisztes deszkán 10-12 részre osztjuk, és kis labdákat formálunk belőle. Olajjal kikent tepsibe helyezzük őket, de egyszerre csak fél adagot, mert sütés közben is kelni fog. Átkenjük tojással, majd még 30-40 percig kelni hagyjuk, aztán még egyszer átkenjük őket.
200 fokos, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük
DAGASZTÁS
VAN
A tésztához a száraz hozzávalókat (élesztőt is) összekevertem egy tálban majd ment hozzá az olaj és a víz. Robotgép dagasztó szárával kikevertem, enyhén lágy volt a tészta, de nem...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: KözepesEgy kelesztő tálban a liszt kivételével összekeverjük a tészta hozzávalóit. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, majd alaposan összegyúrjuk. Lágy tésztát kell kapnunk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kenyérsütőgép üstjébe készítettem a vaj kivételével az összes hozzávalót. Elindítottam a dagasztást, majd kb. 10 perc múlva a vajat is az üstbe öntöttem. Szép hólyagos, kissé lág...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz120 g tökmagot daráljuk le, majd a lisztet a vajjal morzsoljuk el. Mehet hozzá a többi hozzávaló, alaposan ki kell dagasztani. . Olajozott tálba áttéve 30 percig pihentetjük. A m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű