25 dkg finomliszt
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál lenmag és szezámmag vegyesen
1,6 -. 1,9 dl langyos víz
5 dkg friss élesztő
1 ek kristálycukor
2 tk só
4 ek olaj v., zsír
1 ek sikér
+ a tetejére 2 evőkanál víz
1 evőkanál lenmag, szezámmag, tökmag vegyesen
A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt - felfuttatjuk (kb. 10 perc).
A liszteket leszitáljuk: a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt hozzáöntjük a liszthez. Összekeverjük a liszteket a magvakkal és a sóval. Hozzáadjuk az olajat, végül a felfuttatott élesztőt is és bedagasztjuk a tésztát. Jó puha, picikét ragacsos tésztát kell kapnunk.Letakarva 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 12 egyenlő darabra osztjuk, kezünkkel gombócokat formálunk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a zsemléket egymástól picit távolabb, 15 percig kelesztjük, majd lekenjük a tetejüket vízzel, megszórjuk a magvakkal.
A 200 fokra előmelegített sütő aljába egy kis tepsi/tál hideg vizet teszünk és így sütjük a zsemléket alsó-felső sütéssel 25 - 30 percig.
Az élesztőt megfuttattam egy kis cukorral a langyos tejben, majd az összes többi hozzávalóval együtt megdagasztottam. Szép, fényes felületű sárgás színű kalácstésztát kaptam. A t...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepesaz élesztőt 1 dl tejben +1 teáskanál cukorral felfuttatjuk -a liszthez adjuk a vajat +porcukrot+1 egész tojást és 1 tojássárgáját +a maradék tejet +a sót és összegyúrjuk a futtato...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűEgy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, egy másik edényben pedig az élesztőt elegyítsük a meleg vízzel. Az élesztős vizet adjuk hozzá a liszthez, és határozott mozdulatokkal...
Elkészítési idő: 1 óra 15 p Nehézség: NehézA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Könnyű