A tésztához:
50-60 dkg liszt /fele sima, fele rétes/
egy margarin vagy bő 2-3 kanál zsír
1 tojássárgája
1 sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 vaníliás cukor
kevés cukor
csipet só
reszelt citromhéj
kis pohár tejföl
A töltelékhez:
2-3 kg alma /ki milyen vastagon szereti/
ízlés szerint cukor
kb 20 dkg fahéj
citromhéj
a töltelék alá egy marék búzadara
A lisztet elkeverjük a sóval, kevés cukorral sütőporral, szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a zsiradékot és összegyúrjuk a tejföllel és a sárgájával. Ha összeállt, akkor betesszük a hűtőbe fél órára, hogy jól kezelhető legyen. Két részre osztjuk, az egyik felét egy kizsírozott tepsibe fektetjük, erre szórjuk a marék búzadarát, majd elterítjük rajta a lereszelt levétől kinyomkodott héjastól lereszelt almát. Az almára szórjuk a cukrot, a fahéjat és citromhéjat. Erre tesszük a másik kinyújtott lapot, villával meg szurkáljuk, hogy sütés közben a gőztől ne repedjen ki, tetejét megkenjük a tojás fehérjével és a villával keresztben hosszában csíkokat húzunk rá díszítésül. Ha megsült kockákra vágjuk és megporcukrozzuk. A sütemény széle marad a szakácsnőnek a többi a vendégeké. Jó étvágyat hozzá!
Sztori: Barátnőm megkért, hogy az unokájának a születésnapjára süssek már egy kis édességet, mivel két napos volt az ünnepség, az egyik napon a felnőttek, a másik napon pedig a gyerekek ünnepelték meg, úgy gondoltam egy nagyobb mennyiséget sütök. Hát éppen hogy elég lett.
Az almát puhára főzöm és szitán áttöröm. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzök és jól összefőzöm az almapéppel. Dermedéspróba után lapos formákba töltöm és megdermesztem. Azokból k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban verjük fel a tojásokat és keverjük el bennük a cukrot és a sót. Öntsük hozzá a tej 1/3-át, keverjük el és adjuk hozzá a liszt 1/3-át is. Keverjük fakanállal simára a tés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű150 g vajból, 125 g tejfölből, 1 tojássárgájából és kb. 360 g lisztből rétes keménységű tésztát gyúrunk, majd 2 óra hosszat hűvös helyen pihentetjük. Azután a tésztából 4-5 nagyon...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFolpackkal kibélelt őzgerinc vagy más formába tesszük, a tetejét is betakarjuk, kihűlés után szeleteljük. A fóliát hagyjuk végig rajta, hogy ne száradjon ki később se. Én hűtőbe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű